Игрите, които играем: 5, които са и забавни, и образователни

Емоцията е в основата на всички тях, дават и самоувереност

26 април 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Знаем, че характерът се формира в най-ранно детство. Затова, за да отгледаме силен човек, подготвен за света на възрастните, е изключително важно детето да получава колкото може повече внимание. 

Bright Side представя няколко забавни образователни игри, които развиват страхотни качества у децата.

Не съм съгласен

В тази игра се задават въпроси за личните предпочитания на детето. Най-добре е да я играете не сами, а с други деца като ги разделите по двойки. Например, едното дете пита: „Коя книжка прочете наскоро?“. То отговаря: „Грозното патенце“. Другото дете трябва да каже: „Тази приказка не е хубава, не трябва да се чете“. Задачата на детето е да докаже, че приказката наистина е хубава и че си струва да се прочете.

Въпросите могат да бъдат най-различни. Така децата се учат да защитават гледната си точка и да разсъждават уверено. 

Всекиму – своето 

Тази игра също е предназначена за група деца. Избира се един „водещ“. Преди началото на играта всяко дете трябва да му даде някаква задача: да изпее песен, да отиде някъде, да се обади на някого, да кукурига – няма никакви ограничения. Когато всеки е дал задачата си, се обясняват правилата на играта.

Те се състоят в това, че всеки играч трябва да изпълни своята задача сам. И който се е опитал да „преметне” водещия, сам ще падне в капана си. Това учи децата да поемат отговорност.

Измисли история

Тази игра развива въображението. На детето се дават логически несвързани думи, а то трябва да измисли история от тях. Например гора, колело, чай, кола, вълна, луна, завист, козина, таван, сняг.

Ще бъдете изненадани колко богато е въображението на детето ви. 

Познай какво се е случило

Намерете картинка или снимка, която изобразява някаква житейска ситуация, например на някой, който получава награда. Нека детето си представи какво може да се е случило преди тази ситуация и какво би могло да се случи след това. 

Тази игра развива логиката и въображението. Колкото по-подробен е разказът, толкова по-добре. Може да помагате на детето с насочващи въпроси.

Да измислим история заедно

Тази игра е за група деца. Всички сядат в кръг и вие, като водещ, започвате историята: „Имало едно време...“. Детето до вас продължава историята и всяко следващо дете добавя по едно изречение. Когато отново дойде ваш ред, можете да насочите историята в по-логична посока. Децата се забавляват, увличат от това упражнение и най-важното, провокира се да работи тяхното въображението. Това упражнение забавлява и очарова децата, и най-важното, развива въображението им. 

Източник: Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Бъди различен

06 август 2020 г.

Цар куче

05 август 2020 г.