VII-и месец на бременността – все по-бързо става все по-интересно

Теглото на майката се увеличава рязко, детето вече изразява емоции

Снимка: Shutterstock

Това е много интересен период за бъдещата майка. Първо преминава от втoри в трети триместър и очаква близкия финал, и второ - теглото значително се увеличава и фигурата ѝ много се променя.

Детето вече е свикнало и обикнало звуците от биенето на сърцето на мама и нейния глас. Може да различава нюансите на звуците и предпочита тиха класическа музика. То може да изразява своите емоции с мимики: смее се, мръщи се, прави гримаси.

Дробовете му все още са недоразвити, но ако се роди преждевременно, има шанс да оцелее с помощта на специална апаратура и усилията на лекарите. Когато е в добро настроение, движенията му са плавни, но се усещат: то се протяга, изправя ръчички и краченца, свива плещи.

Зачестилите движения на малкото може да показват както неговия темперамент, така и че изпитва дискомфорт. Ритъмът на сърцето при момченцата е по-бавен и спокоен, отколкото на момиченцата и лекарят може да определи пола на детенцето.

Оформят се външните полови белези. През кожата просветват кръвоносните съдове. В седмия месец теглото му е около 1400 г и бързо започва да се увеличава.

Психология и здраве

Завършването на втория триместър на бременността се приема нееднозначно - от една страна е чудесно, че скоро ще станете майки, но от друга страна нараства напрежението от осъзнаване на факта, че животът ще се промени и нищо няма да е както преди.

Най-важното – без нерви! Не си създавайте несъществуващи проблеми. Нужно е да повярвате, че сте напълно готови за майчинството, да се доверявате на своя гинеколог, навреме да провеждате изследванията и да сте в стабилно емоционално състояние. Това е най-доброто за вас и бъдещото детенце.

Високо повдигналата се матка започва да притиска диафрагмата, има вероятност отоците да се увеличат. Независимо от това, старайте се колкото е възможно повече време да прекарвате на чист въздух. Бавните разходки даряват спокойствие, подобряват настроението, компенсират обездвижването, от което страдат съвременните жени.

Ако посещавате специални тренировки за бъдещи майки, не се претоварвайте. Упражненията трябва да доставят удоволствие и приятна умора, а не изнемогване. Много добре е, ако плувате периодично в басейн – това е един от най-достъпните и полезни за бъдещите майки спортове.

Анализи и изследвания

В плана за регулярни изследвания няма промени. Бъдещата майка непременно трябва да продължава с:

• измерване на теглото и кръвното налягане;

• анализ на урината за съдържание на захар и белтък (прави се 1-2 дни преди планираното посещение при лекаря);

• обследване на ръцете и стъпалата за поява на отоци, краката за поява на варикозни вени;

• контрол на работата на сърцето на плода (преслушване със стетоскоп);

• определяне на размера на матката чрез външно обследване и сравняване на нейния размер с характерния за този период на бременността;

• измерване на височината на дъното на матката;

Необходимо е да се даде кръв за изследване на RW - тест за Васерман реакция за сифилис и ХИВ – тест за синдрома на имунната недостатъчност - СПИН; да се изследва намазка от влагалището; да се определи положението на плода.

Освен това, в някои случаи трябва да се направят и допълнителни изследвания:

• доплерометрия, при риск от заболяване на сърцето на плода;

•  анализ на урината за бактериурия (наличие на голямо количество микроби), ако жената е заболяла от пиелонефрит.

Красота

Големият корем не може да се скрие с никаква дреха. Затова може да решите да го подчертаете. Има изобилие от удобни и красиви дрехи за бременни, а някои модели може да се носят и след раждането. Макар че ще са ви омръзнали, но е факт, че можете да се зарадвате с комфортни и привлекателни нови тоалети.

Необходим е и един много важен аксесоар – бандаж, който да поддържа корема и да не допусне мускулите му да се разтегнат прекомерно. Той ще помогне и след раждането да си възвърнете красивата фигура. Какъв размер? Попитайте своя гинеколог.

Необходим е и нов сутиен. При някои жени в седмия месец от гърдите изтича доста голямо количество коластра, така че са необходими специални вложки в сутиена, които да попиват.

Освен това, ако досега не сте ползвали крем за предпазване от поява на стрии, време е да го направите.

Коментар на кандидата на медицинските науки, диетолог и кардиолог Нина Викторовна Аникина от руската болница „Лапино“ за появата на киселини:

Да имате киселини по време на бременността в повечето случаи не е признак на някакво заболяване. Те възникват поради наличието на хормона прогестерон, който отпуска мускулатурата на вътрешните органи, включително и на горния сфинктер, отделящ хранопровода от жлъчката. По-късно към това се прибавя и механичният натиск от плода върху стомаха и жлъчния мехур.

Изборът на лекарствени препарати по време на бременността е ограничен и поради това на първо място са правилният начин на хранене и здравословен начин на живот.

- Лягайте да си почивате не по-рано от 1,5-2 часа след хранене;

- Категорично откажете пушенето и пиенето на алкохол.

- Хранете се често, консумирайте малки порции храна 4-6 пъти на ден;

- Избягвайте сладкото, особено в промеждутъците между храненията;

- Изключете от менюто си мазното, маринованото, пушеното; газираните напитки, неразредените фрешове, кафето, шоколада.

При възникване на киселини след консумация на пресни свежи плодове, зеленчуци, хляб, рохки яйца, както и на много студени или много топли напитки просто се откажете от тях или намерете подходящи заместители. Помага употреба на подходящи билкови чайове, както и приемът на чаена лъжичка пшенични трици, разтворени във вода преди хранене. Содата има само кратковременно действие, след което киселините се връщат. Ако всичко това не даде резултат, непременно се консултирайте с лекар.

Източник: letidor.ru

Превод: Еми Спасова

Коментари
Последни видеа