Полезни идеи за умни игри с бебето

Така ще се забавлявате заедно и ще стимулирате неговото развитие

11 Септември 2020 г.
Полезни идеи за умни игри с бебето

Снимка: Shutterstock

Има ли начин да забавлявате умно бебето от раждането до първите му самостоятелни стъпки? Ето 10 лесни и забавни игри от 0 до 12 месеца, подходящи за насърчаване и стимулиране на неговото развитие. Така то ще опознае света, своето тяло, движенията и ще създаде силна връзка с майката или бащата.

Тези игри са съобразени и с естествените двигателни етапи, които следва развитието на бебето. Не предвиждайте и не изпреварвайте действията на бебето, защото така му пречите. Когато на 2-3 месеца се опитва да достигне нещо, то упражнява уменията си за решаване на проблеми. Всъщност движението и откриването на това, което може да направи с тялото си, са основното предизвикателство за всяко дете през първата година от живота му. Ето защо е важно да не правите нищо насила и да не го ограничавате, а само да го стимулирате.

Обособете кът за игри на пода, застелете мек килим и се разположете с бебето на него. Там то ще се движи свободно и пространството му няма да е ограничено.

Игра с огледало

Възраст: 0-6 месеца

Сложете бебето по корем, а пред него поставете на безопасно разстояние огледало. Лежането по корем насърчава движението и стимулира мозъчните пътища. Освен това улеснява и оттичането на каналите между ушите и носа, които се запушват доста лесно, причинявайки ушни инфекции. В огледалото може да се оглеждате заедно и да играете с вашите образи. Бебето ще се стреми да повдигне главата си, затова не е добре играта да продължава повече от десетина секунди. Но пък може да я повтаряте по няколко пъти на ден.

Игра с цилиндър от плат

Възраст: 0-6 месеца

За да заинтригувате бебето (възраст - около 2-3 месеца) и да го стимулирате да протегне ръцете си, може да поставите мек предмет пред него, удобен за хващане. Цилиндърът от плат е идеален за тази цел. Може да повтаряте играта, но нека не продължава повече от минута.

Снимка: Shutterstock

На мека постелка

Възраст: 0-6 месеца

През първите месеци от живота си бебето не се нуждае от много неща. Но е добре да му осигурите една мека постелка, върху която може да го оставяте с меки играчки. Важно е те да са безопасни за него. Разпределете ги на места, които то може да достигне с ръце, а не ги давайте директно в ръцете му. Така то ще упражнява координацията на движенията, необходими за улавяне на предмета.

Песни и стихове с движение

Възраст: 0-6 месеца

Пеенето и рецитирането на стихчета благоприятства развитието на езика и също така е възможност за „обучение“ на движение и ритъм чрез извършване на сензомоторна стимулация. Това е забавна игра за бебето, особено на възраст 2-3 месеца. Може да повтаряте няколко пъти през деня, но за не повече от няколко минути. Добре е всеки път да повтаряте едни и същи движения, тъй като това приковава вниманието на бебето.

Цветна въртележка

Възраст: 0-6 месеца

Веднага след като се роди, бебето визуално възприема това, което го заобикаля, но не може да разбере какво вижда и не фокусира добре. Всъщност зрението продължава да се развива и след раждането му, благодарение на сигналите, които мозъкът получава от другите сетива (и от движението). Проследяването на движещ се обект с очи е едно от първите важни постижения на бебето. След като навърши 2-3 месеца, може да включите и цветни въртележки, които да закачите над леглото му. По този начин то започва да развива възприятие за дълбочина и чувство за дистанция. Всеки родител се трогва, когато малкото движи юмруци и отваря ръка, за да се опита да хване висящите играчки на въртележката. Допълнително може да тренирате зрението му като поставите бебето легнало на мек килим на земята и му покажете цветна въртележка, направена от хартия. Завъртете я бавно пред него и вижте как то ще се опита да следи движението. На по-късен етап, може да го стимулирате да се опита да спре с ръка въртележката.

Количка

Възраст: 6-12 месеца

Класическа игра за движение, която забавлява най-малките и подпомага развитието на раменете и ръцете им. Поставете детето по корем и леко повдигнете краката му, като го подканите да се движи на ръце. За да е по-забавно, може да пеете детска песен, която то свързва с определени движения. Това е подходяща игра само, ако ръцете на детето са вече достатъчно силни!

Стълбичка

Възраст: 6-12 месеца

Още преди да се научат да вървят стабилно, малките деца са очаровани от стъпалата (особено около 8-10 месеца). Изкачването по стъпалата е отлично упражнение за мускулния тонус. Под ваш контрол разбира се! Също толкова полезна и забавна е играта със стълба от хартия, поставена хоризонтално на пода. Ако е и боядисана в различни цветове, това би насърчило развитието на хроматичното съзнание на детето.

Игра с кутия

Възраст: 6-12 месеца

Докато щастливо пълзи из къщата, бебето тества двигателните си умения, но ще му бъде забавно да открие оставена от вас картонена кутия, която крие изненада. Още по-вълнуващо е да построите дом от голям кашон, в който детето да влиза и играе. Тази игра е много полезна за стимулиране на детето да намери решение чрез подобряване на координацията си.

Запознанства

Възраст: 6-12 месеца

Когато отваря и затваря вратите на кухненските шкафове, изпразва ги от съдържание и ги пълни отново, детето всъщност се учи и упражнява основни движения, важни за неговия растеж. Превърнете това в игра и не му се сърдете. За да го стимулирате да разпознава цветовете и различните форми, може да го накарате да постави заедно предмети в еднакъв цвят или с еднаква форма.

Снимка: Shutterstock

Игра на криеница

Възраст: 6-12 месеца

Тази любима на много родители игра е всъщност много полезна. Тя помага на детето да разбере, че неговата майка не изчезва, когато не е пред очите му. Концепцията за постоянството на предметите (тоест, ако не виждам нещо, то все още съществува) е голямо постижение за всяко дете. Може да започнете със скриването на предмети под чаршафа или възглавницата му, които заедно да откривате. Вторият етап е да го накарате то само да ги открива.

По материали от Nostro figlio

Хранене

Да помогнем на детето да откаже сладкото

Заедно

Как се става добър разказвач

Здраве

Защо плаче бебето

Още от Заедно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Днешните правила повеляват да се взема

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Който обича

Скуката в двойката може да бъде и полезна.

Снимка: Shuttestock

Скучаете ли с партньора? Значи ще останете заедно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Животът не е детска градина

Пинокио на носа със щурец. Илюстрация: Guliver / iStock

Как да отучим детето да лъже

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Важно е да се научите да овладявате емоциите си.

Снимка: Shutterstock

Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Кодартс лицей за музика и танц – Ротердам, Нидерландия си сътрудничат за втора година.

Снимка: НМУ "Л.Пипков"

Събитието е подходящо за деца над 3-годишна възраст.

Снимка: Kaufland България

Гуен Стефани и Блейк Шелтън

Снимка: Getty images

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което се храни с апетит. Снимка: Getty

Здраве

Ако бебето е с атопичен дерматит, изследвайте нивата на имуноглобулин Е

Плесени и акари са най-чести причинители на алергии, обяснява д-р Мустаков

Момиченце прави първи самостоятелни стъпки. Снимка: Getty

 

Здраве

Любопитството на бебето расте всеки ден, то вече ходи

Как да стимулирате сетивата му от 10 месеца до навършване на първата година (част 4)

Жена гледа отегчено по време на секс. Снимка: Getty

Да поговорим

Той със сигурност ви изневерява: още 10 странни сигнала

Не разчитайте на очевидните признаци, проверете дали в живота му не се е появила друга (част 2)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо бебето плаче

Вижте какво се опитва да ви каже вашето мъниче по този начин

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Здраве

Сутиените, хормоните и ...още 4 мита за рака на гърдата

Ракът се дължи на генна мутация, но не знаем дали алкохолът, слънцето, стресът в офиса могат да я отключат, обяснява д-р Перчева

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

Здраве

На 7 месеца бебето вижда света триизмерно

Какви нови умения придобива в следващите 2 месеца и как да стимулирате сетивата му (част 3)

Мъж и жена се целуват зад щорите. Снимка: Getty

 

Да поговорим

10 неочевидни признаци, че той ви изневерява

Проверете своя партньор (част 1)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Заедно

Който обича