Шушулка вместо сладолед (галерия)

Има ли риск от инфекция или простуда от природните близалки

30 декември 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Има една игра, която децата по цял свят обожават – да чупят прозрачни ледени парчета и шушулки и да ги ближат. Занимание, което хвърля мама и татко  в паника.
Естествено, това е най-забраненото нещо на света. Според някои родители.

Други не се страхуват, че детето им ще пипне вирус от замръзналата мръсна вода, или че гърлото му ще настине и ще се възпали.

Повечето страхове са теоретични.
Бактерии и вируси, попаднали във водата, наистина могат да замръзнат и да останат живи. Не само да оцелеят, но и да причинят болест. Без проблем оцеляват вирусът на хепатита, чревни бактерии от групата ешерихия коли, клипсела, хеликобактер пилори и други.

Вероятността това да се случи с вода от шушулка е изключително малка. Същият риск има, ако с мръсни ръце вадите кубчетата от пластмасовите формички, за да ги сложите в лимонадата. Самите ледарки също задържат мръсотия и най-вече - плесени. Проучвания твърдят, че в тях има 70% повече бактерии, отколкото в тоалетната. Така че замръзналата вода от улуци и покриви е относително чиста.

Страхът от простуда е реален, според науката. Защото лигавиците на устата и гърлото са бариера и входна врата за простуди и инфекции. Когато те се изстудят и „измръзнат“, кръвосните съдове се свиват. Кръвообращението се затруднява, а с това и притокът на защитните имуноглобулини. Така преохлаждането сваля локалния имунитет на гърлото и най-честите за сезона вируси атакуват.

Само че шушулките не са сладолед. Въобще не са вкусни. Детето ги близва от любопитство, или защото е забранено – прави напук. И ако не настоявате да хвърли ледената пръчка, ще се откаже само.

Едва ли ще гризне и ще глътне парченце лед. И дори да го направи, няма да повтори.
По-вероятно е хлапето да настине, защото е било изпотено, играло е с часове на снега, краката му са били мокри или просто, защото в детската градина се е явил поредният вирус.

Ако гърлото се възпали:

- На деца под 6-годишна възраст не давайте хапчета, които съдържат локален анестетик. Има опасност хапчето да попадне в кривото гърло.

- Четете листовката на медикаменти без рецепта - времето за лечение и дозите трябва да се спазват точно. Ако нарушите това правило, микробиологичната флора в устата страда. Щом до 3 дни не настъпи подобрение, трябва да потърсите консултация със специалист.

- Не бъркайте лекарствата с бонбоните за гърлото, които съдържат само мед, евкалипт и омекотяват лигавицата. Някои от лечебните хапчета съдържат същите съставки, но имат и други активни химически компоненти и трябва да се предписват и вземат само по съвет на лекар.

- Таблетки с лидокаин и антибиотик действат локално. Успокояват болката, но не лекуват. Антибиотикът от таблетките за смучене пък не може да се усвои достатъчно добре, затова ефектът е съмнителен.

Снимка: Guliver / iStock

Коментари
Последни видеа