10 правила за отглеждане на успешно дете

Как се възпитава бъдещ милионер според Томас Корли

19 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Американският журналист и писател Томас Корли в продължение на 5 години изучава информация от детството, навиците и стандартите на поведение на 233 заможни хора, които сами са постигнали значителни финансови успехи и 128, които живеят в нищета. Така той прави анализ, с какво възпитанието и родителите са допринесли за успаха на децата си . И съставя нещо като проектоплан – как да се отгледат бъдещи милионери и успели бизнесмени.
Ето неговите съвети.

Четете повечe
Родителите на 63% от милионерите са изисквали от децата си редовно да четата литература, от която да научават нещо.
Всеки месец те били длъжни да прочетат минимум 2 книги, свързани с историята, науката, както и биографии на успешни хора.

Без игри на хазарт
Бащите и майките на бъдещите милионери по правило никога не са играли хазартни игри, не са участвали в лотарии, нито са посещавали казина. Децата им също нямат такива навици. А това намалява риска да изгубят за една нощ всичко спечелено.

Пробвайте различни занимания
82% от бъдещите милионери още от детството си са имали мечта, към която са се стремели.
Най-успешните от тях много рано са усетили какво ги влече и какво точно искат да правят. По-късно просто са следвали призванието си. Като огромен принос за постиженията им са имали и родителите, които непрекъснато са ги стимулирали да експериментират и да пробват силите си в различни сфери. Без да се страхуват.

Спортувайте
95% от милионерите четири пъти в седмицата поне по 30 минути на ден (а най-често и повече) са прекарвали в спортната зала. Всекидневните тренировки са особено полезни и за мозъка – те усилват и укоряват работата му.

Не губете време пред телевизора
63% от богатите хора в САЩ, които Корли проучва, прекарвали по-малко от 1 час на ден в интернет за отдих и развлечение, 67% губели само 1 час, за да гледат телевизия, а едва 9% от тях гледали реалити-шоу.
С други думи родителите трябва да следят затова колко време децата им прекарват пред екраните, и строго да го ограничават.

Търсете подкрепа от родителите си
Родителите на повечето милионери силно се интересували от живота и успехите на децата си в училище. Често са говорили с учителите, помагали са им с уроците и извънучилищните занимания и с всички средства са подкрепяли децата си.

Учете се да пестите пари
73% от успешните личности, които Корли проучвал, са харчили много по-малко, отколкото са печелили и то дълго, след като са започнали да работят. Това сочи, че са имали изработено правилно отношение към парите, което явно е формирано още в ранна възраст.

Добре подбирайте приятели
Над 80% от милионерите отделяли време, за да поддържат близки отношения с хора, които са им близки по дух и интереси, които са оптимистично настроени и жизнерадостни. Обграждането с такъв тип хора е особено важно, защото в голяма степен определя успеха в живота.
Затова родителите трябва да обръщат внимание с кого общува детето им, да го насърчават да оценява и избира приятели с положителна настройка.

Извличайте опит от работата си
92% от милионерите признават, че успехът им се дължи на всекидневен упорит труд, последователност, устойчивост, умение да не се отказват пред трудностите и невероятната им целеустременост. С други думи това значи – работа. Без значение дали през ваканцията или след като учебните занятия са приключили.

С наставник, когото следват
Много от успелите хора признават, че са благодарни на успехите си на определен човек. Наставник, който им е помогнал да определят житейския си път и да стъпят стабилно на него. Понякога това е един от родителите, друг път е учител, възпитател или треньор.

Източник, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Няма време

05 декември 2020 г.