4 начина да кажем „благодаря“

Припомняме си ги в Международния ден на тази дума

11 януари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Колко думи знаете, които имат личен празник? Днес е такъв ден - отбелязваме 11 януари като Международен ден на вълшебната думичка „Благодаря“, за да достигне тя до колкото се може повече хора и да ги направи по-щастливи.

Макар че всеки ден се изправяме пред множество ситуации, при които ни се иска да покажем признателност и благодарност. В повечето такива моменти отговаряме с почти автоматично „благодаря“.

Разбира се, дори напълно тривиалното „благодаря“ ще бъде оценено, но хората са свикнали да чуват тази дума толкова често, че в определена степен тя е изгубила своя смисъл и понякога може да изглежда недостатъчна.    

Понякога е трудно да намерим точните думи, за да опишем какво изпитваме, когато някой направи нещо за нас, и ни кара да чувстваме наистина дълбока и искрена благодарност.

От Inc.com предлагат четири различни начина да покажем, че сме признателни:

1. „Наистина оценявам това.“

По същество, това е смисъла на думата „благодаря“. Буквалното изразяване и описването на благодарността, която изпитвате към някой, който ви е помогнал в труден за вас момент, може да има значително по-силно въздействие, отколкото тривиалното „благодаря“.

Може да преобразувате фразата в „Наистина те ценя“, за да покажете, че не сте благодарни само за това, което е било направено за вас, а и за това, че точно определен човек е бил този, който ви е помогнал.

2. „Ти си истински спасител!“

Признаването на значимостта на чуждата помощ е друг начин да покажете искрена благодарност. Как да го направите? Най-добрият начин е като обясните как точно този човек ви е помогнал.

Може би партньорът ви е поел лидерската роля по проект, който вие сте игнорирали и държали на заден план. Изказване от рода на „Ти си спасител! Бях толкова зает, добре че ми помогна с онази задача!", показва признателност и адекватно подчертава колко важна е била помощта на този човек.

3. „Как бих могъл да ти се отплатя?“

Няма по-добър начин да се покаже благодарността от това да предложите да върнете услугата, когато имате възможност. Задавайки този въпрос, вие показвате че сте готови да подплатите вашата благодарност със действия, а не само с думи.  

В повечето случаи, хората ще отговорят с нещо от рода на „Не се тревожи!“ или „Няма нужда!“, но това не означава, че напразно сте предложили своите услуги. Това е изключително ефективен начин да накарате човекът да се чувства ценен и уважаван.

4. Действията казват повече от думите

Снимка: Guliver / iStock

Това не е действителна фраза, която да използвате, за да замените класическото „благодаря“, но този съвет е прекалено важен, за да бъде пренебрегнат. 

Знаете, че обещанията и действията са две крайно различни неща. Ако мислите, че каквото и да кажете няма да бъде достатъчно, за да изрази вашата признателност, направете нещо, което да я изрази по-добре. Напишете ръкописна бележка или картичка с по-детайлно описание на вашата благодарност или пък похвалете човека на среща на екипа.

В живота на човек има много случаи, когато стандартното „благодаря“ просто не изглежда съвсем достатъчно. В тези ситуации, използвайте един от тези 4 варианта, за да бъдете сигурни, че вашата благодарност ще достигне до своя реципиент по възможно най-ефективния и искрен начин. 

Източник: Мениджър нюз

Коментари
Последни видеа