7 занимания в дома, които свалят стреса

Пробвайте някои от тях, забавни са

04 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Искате да нее попаднете в клещите на стреса и да се освободите от напрежението, което ни връхлита особено силно в последно време? Намерете си някакво занимание. Така ще отвлечете мозъка си от тревожните размисли, съветват специалисти от MedikForum.ru.

Сега, в почивните дни в началото на май, ни препоръчаха да спазваме режим на домашна изолация. В тази ситуация напрежението и стресът могат да бъдат туширани чрез разнообразни занимания.
Ето няколко добри варианта:

Бързи упражнения

Те са ефективни, ако заради стреса чувствате някакво напрежение или сърцето ви бие по-бързо от обичайното. Направете 20 подскока, 10 лицеви опори или клекове. Може да бягате на бързо, но кратко - за 2-3 минути.
Всичко това активира няколко нервотрансмитера и стимулира образуването на хормоните на щастието – допамин, серотонин и норепинефрин. Настроението ви гарантирано ще се подобри, а тревожността ще намалее.

Масаж

Може да си го направите и сами. На масажа „реагират“ сензорни рецептори в кожата, които изпращат към мозъка ни сигнали. Те ви изпълват с усещане за релакс и безопасност.

Кръстословици

Решаването на кръстословици, всякакви ребуси и главоблъсканици кара ума да се съсредоточи върху търсенето на отговорите, а не върху преживяванията.

Вземете вана

Нейният ефект е съпоставим с този на масажа.

Снимка: Guliver / iStock

На топлата или приятно гореща вода реагират кожните рецептори.  Те изпращат сигнали към мозъка, които също отпускат и отслабват напрежението. Може да подсилите релаксиращия ефект като си пуснете любима музика и сложите край ваната ароматни свещи.

Пробвайте с кулинарни изненади

Експериментирайте с кулинарно майсторство. Когато се отдадем на готвене, стресът намалява по няколко начина. Задействат се сензорни механизми, стимулира се обонянието, включва се процес на концентрация, а вниманието се отвлича от нерадостните мисли. Поставете си цел – да пробвате здравословни и икономични рецепти, като включите максимален брой зеленчуци, например.

Разтягане

Не е нужно да сте фен на йогата, нито на пилатес. Просто намерете 10 минути, за да направите няколко упражнения и да се разгънете и разтегнете по най-добрия за вас начин.
Тези занимания са силно успокояващи.

Чистене

В къщата винаги има ъгълчета, в които не успяване да почистите. Защото времето все не стига.
Ето моментът да се захванете с тях.
Въведете ред в гардероба, на балкона, пренаредете мебелите – тези дейности доказано намаляват стреса.
А от друга страна резултатът – чистата и подредена къща, създава усещане, че всичко е под контрол и успокоява.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.