8 начина да повишим интелекта си

Действат и на малки, и на големи - Новите родители препоръчват

12 юли 2019 г.

Рисунка: Shutterstock

Учени предлагат няколко прости начина, чрез които да повдигнем интелектуалното си ниво, а в. Daily Telegraph ги представя:

Тичане

Доказано е, че тичането за здраве стимулира мозъка. Проучване на екип от университета в Кембридж паказва, че само няколко пъти бягане в седмицата усилва мозъчната активност. След няколко дни тичане мозъкът произвежда хиляди нови мозъчни клетки, които подсилват паметта.

Освен това обработва повече информация и реагира по-бързо на заобикалящата среда. След тичане се произвежда протеин, наречен ногин, който е посредник за производството на други важни протеини, сред които и костно морфогенетичен протеин, усилващ производството на мозъчни клетки.

Следобеден сън

В най-нови проучвания изследователи установили, че само един час следобеден сън увеличава значително способността за придобиване на нови знания и решаване на проблеми. Дрямка след обяда регенерира мозъка, като му позволява да “сложи към архив” спомените и така да освободи място за поемане на нова информация.

Храни, богати на магнезий

Храните, богати на магнезий, като спанак и броколи, дават неподозирана сила на мозъка. Повишеното количество магнезий увеличава способността за учене, показа ново изследване, публикувано в сп. Neuron. Половината от населението във високоиндустриализираните страни изпитва недостиг на магнезий, но може да компенсира това с подходящо хранене.

Слънчеви бани

Още преди векове учените са знаели, че слънчевите бани повишават защитните сили на организма и подобряват интелекта. По-големи количества витамин D поддържат мозъка активен и в топ форма и когато остаряваме. Установена е връзка межзу повишени дози витамин D и по-висока способност за обработване на информация при мъже над 60-годишна възраст.

Косене на трева

Косенето на трева не само гони стреса и прави хората по-щастливи, но и предпазва от намаляване на мозъчната активност на старини. Австралийски учени смятат, че уханието на свежа трева действа директно върху мозъка и влияе върху емоциите и паметта.

Секс и шоколад

Повече секс, ядене на натурален шоколад и сурово месо за закуска подобряват мозъчната дейност и концентрацията. Освен това са едни от най-добрите средства за прогонване на стреса, депресията и лошото настроение. Сексът и шоколадът са голям източник на енергия и един от най-добрите стимуланти за мозъка.

Уроци по музика

Изследвания показват, че децата, които вземат уроци по музика, са много по-възприемчиви и имат по-силна памет. Музикалният ритъм действа директно върху паметта и има силно влияние върху развиването на интелектуални способности, като благоприятства напредъка в литературата или математиката.

Говорете на бебето си

Ако майката говори на бебето си още преди то да е проговорило, детето ще е по-интелигентно като порасне, защото е в състояние да категоризира думите. Учени от университета Нордуестърн в Илиноис твърдят, че думите играят много важна роля за развитието на мозъка на малчуганите.

Пълният текст можете да прочетете в Обекти.бг.

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.