Да научим детето на самостоятелност

Стимулирайте важните стъпки в неговото развитие

17 декември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Когато работех в детски център, ми направи силно впечатление че родителите се учудват колко самостоятелни са станали техните деца – разказва педиатърката д-р Рейчъл Коули.
Докато в къщи те ги хранят с лъжичка в устата, седнали на високо столче за храна, в детския център те седят на малки масички и ниски столчета, умело държат приборите, пият от чашка, спят в голямо легло, сами се събличат преди сън и самостоятелно си мият ръцете преди да седнат да се хранят.

„Вашето дете винаги ще остане за вас дете, но добиването на самостоятелност и много важна крачка в неговото развитие“, обяснява педиатърката и дава съвети как да го стимулираме всеки ден.

Защо от най-ранна възраст е важно да е самостоятелно:
От психологическа гледна точка самостоятелността дава на детето увереност в собствените му възможности и му показва, че вие му се доверявате. Решенията, които то взема всеки ден – какво да прави и да е активен участник в собствения си живот, постепенно намаляват съпротивата и естествените пристъпи на инат и упорство. То ще се бори за независимост (което поражда конфликти, истерии, кризи), но това е нормален етап от неговото развитие.
Много експерти са на мнение, че възможността на хлапето да изяви своята самостоятелност и автономност рязко намалява риска от появата на кризисно поведение.

От гледна точка на развитие на речта, когато детето взема участие във всичко, вие можете да разговаряте за стотици неща. Не забравяйте да задавате въпроси и го оставите да отговори – с думи, с мимиката на лицето, с жестове.

От гледна точка на моториката, разнообразните самостоятелните действия дават на детето нов опит, който може да помогне за развитие на координацията, по-добре да разпознава своите чувства и да учи полезни неща – например колко сила е нужна, за да се отвори кутия, умения да смачка нещо или да го издърпа, какво е усещането да държи в ръка мека, мокра гъба , как се балансира – когато се наклониш на една страна (това е тренинг на вестибуларния апарат).

От практическа гледна точка вие занимавате детето и правите ежедневните задачи по-забавни.
Трябва да направите закуска, а хлапето ви се мотае в краката. Сложете го на столчето и му дайте да помага – нека разбива яйцата. Няма да спестите време, но е много полезно за детето.

Конкретни примери и задачи ще дадем в продължението утре.

 

Коментари
Последни видеа