Играйте с детето, за да е щастливо цялото семейство

Доказва го проучване в 9 страни на света

30 април 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Опитвайки се да отговори на въпроса как съвместните игри с децата се отразяват на семейния микроклимат, компанията Lego направи мащабно проучване  в 9 страни на света. Проучването, което обхваща 13 000 родители и деца, доказва пряка връзка между часовете, които семейството прекарва в игри с детето и степента на щастие.

9 от десет семейства, които играят повече от 5 часа на седмица заедно с децата, съобщават, че са щастливи. Родителите от цял свят (76%) са единодушни, че обучението чрез игра е най-добрият начин да обяснят каквото и да е на хлапето.
Една трета от анкетираните обаче са на мнение, че не могат да отделят достатъчно време за игри, заради собствения си натоварен график както и поради заетостта на детето.

Дори тези, които успяват да отделят повече време за съвместни игри, признават, че често се разсейват от ангажименти в службата, домашна работа и смартфони. А почти всяко четвърто дете би искало родителите му да отделят повече време д  играят заедно. 

„Съвместните игри са от особено значение както за децата, така и за родителите. Но съвременният натоварен и забързан живот слага акцент не толкова на играта, колкото на обучението и други дейности свързани с интелектуалното развитие на детето. Така понякога забравяме и не отделяме достатъчно време за игра. Тя обаче оказва огромен позитивен ефект, отразява се на щастието, намалява значително нивото на стреса и трябва да бъде наша основна „домашна работа“ като родители“, казва семейният психолог Джесика Александър.

Най-големите страхове на родителите са свързани не с традиционните, а с дигиталните игри - 88% се тревожат за безопасността на детето в онлайн  пространството, а 72% смятат, че модерните технологии пречат на детето да мисли самостоятелно.
Докато децата (81%) предпочитат и в тези занимания да са заедно с родителите си, а не сами. 72% избират да играят с приятели в една стая, а не онлайн.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа