Кийра Найтли: Спрете да хвалите бащите, които изпълняват родителските си задължения!

Актрисата призовава да няма двойни стандарти за майката и за бащата

07 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Двойните стандарти към родителите тревожат не само обикновените хора, но и холивудските звезди.

Майката на две деца, известната актриса Кийра Найтли е чувала многократно традиционния въпрос как така успява да съчетае работа и майчинство: как хем е добра майка, хем печели и пари.
В същото време никой не пита баща им Джеймс Райтън: "При кого ще останат момичетата?" Това притеснява Кира, тъй като  според нея бащите не са бавачки или помощници, те са абсолютно равноправни родители, със същите задължения и отговорности както и майките.

В интервюто си за HelloGiggles актрисата акцентира на факта, че бащите

получават много повече похвали и насърчения от майките

„Рядко може да видите татко в детската градина. А, когато когато хората го видят, казват:„ О, какъв прекрасен баща! Вижте, той се грижи за собствените си деца! Никой не би казал това за жена, нали“, възмущава се Найтли.

Обществото често възприема таткотокато герой, стига да изпълнява естествените си родителски отговорности. В същото време майката, която поема лъвския дял от грижите за децата, не получава никакво признание.

Кийра Найтли иска хората да престанат да хвалят бащите за това, че изпълняват своите отговорности, и очаква мъжете да бъдат равноправни родители.
Според актрисата също така е време да не се вменява чувство за вина на майката, затова че е тръгнала на работа.
„Бащите, които имат едно-две-три деца, също работят, но никой не ги пита дали се чувстват виновни за това, че са на работа, а не вкъщи“, казва тя.

„Защо не включим мъжете в този разговор? - пита Найтли. - Защо не очакваме работещ мъж да се грижи за децата си толкова, колкото и партньорката му? Защо дори не допускаме, че и той трябва
 

да се чувства виновен, че не прекарва достатъчно време с децата? "

Кийра е загрижена, че винаги питат майката как съчетава грижите за децата и работата си, докато никой не задава такива въпроси на таткото.

„Време е да започнем да питаме мъжете каква част от домашните задължения и от грижите за децата изпълняват и да очакваме те да поемат своя дял от отговорността.
Очакваме жените да бъдат поливалентни родители и по някаква причина позволяваме на мъжете да не се напрягат много, много",
коментира Найтли.

Често обсъждаме, че обществото по различен начин третира двамата родители. За да приеме мъжа като добър баща, той трябва да прави смешно малко неща. Истинските бащи се възмущават от това, защото наистина са подценени.
Ниските стандарти, снизходителните препоръки и неуместните шеги с техните възможности и изяви, също са обидни.
И докато родителите се борят (някои - за равенство, други за правото да не се грижат за деца), учените са доказали, че ако бащата участва във възпитанието и отглеждането на децата, той е по-малко податлив на депресия.

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.