Малките коли – причина за тежки инциденти с жените

Колкото по-малко е превозното средство, толкова е по-опасно

22 февруари 2021 г.

Снимка: Getty

Размерът на автомобила е причина за повече наранявания при пътни произшествия. Колкото по-малка е колата, толкова тя е по-опасна, установиха изненадващо американски изследователи. А както е известно предимно жените се изкушават да си купят по-малка и елегантна кола.

Преди няколко десетилетия, заради петролния бойкот, обявен от арабските страни на западния свят (заради подкрепата на Израел), човечеството се сблъска с първата мащабна бензинова криза.
Това наложи огромните лимузини, които харчат много гориво, да бъдат заменени с по-компактни и икономични. А през последните години все по-популярни стават хибридни и изцяло електрически коли.
Представителките на нежния пол по-често избират именно такива по-малки коли, но те са причина за по-тежки наранявания при пътни инциденти, сочат данните на Американския застрахователен институт за безопасност на пътищата.
Специалисти анализират автомобилите и видовете инциденти, в които участват жени и доказват, че те много по-често получават сериозни наранявания в резултат на пътни инциденти, отколкото мъжете. И това изобщо не се дължи на факта, че са по-нежни и крехки.

Снимка: Getty

Основната причина са по-компактните автомобили, които не са така устойчиви и се чупят лесно при пътни инциденти.
При челен удар, жените три пъти по-често от мъжете получават костни фрактури, сътресения и други травми. При тях рискът от сериозно нараняване на белия дроб или черепно-мозъчна травма е два пъти по-висок в сравнение с този на мъжете, пише  Assosiated Press.

Мона Василева
 

Коментари
Последни видеа

Папагалът Поли

22 февруари 2021 г.