Майка на 4 деца измисли трик как да работи в тишина

Докато всички са вкъщи

24 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock 

Заради карантината много родители са принудени да работят от дома си в компания на цялото семейството. Налага им се хем да организират децата и домакинството, хем да провеждат важни срещи онлайн и да ръководят работата на екипите си.
Американска майка измисли оригинален начин да работи на спокойствие и сподели опита си с родителите от цял свят, като го публикува във фейсбук.

Кейт Даниелсън е не само майка на 4 деца на възраст от 8 до 12 години, но е и изпълнителен директор на благотворителната организация Foster Progress.


 

Снимка: фейсбук Kate Danielson

За да може да работи от дома си, Кейт превръща една от детските стаи в собствен офис. Но не това е нейното ноу-хау, а организацията, която тя прави, окачвайки 2 бележки на вратата.


Снимка: фейсбук Kate Danielson

На първата ясно се вижда графикът ѝ в дадения момент: - има 5 графи и всяка е отбелязана с различен цвят. А с цветна щипка тя отбелязва в какъв момент от деня се намира.

Зеленият цвят означава: „Влизай! Ще се радвам на компанията ти!“, Жълтият: „Аз съм заета, но можеш да влезеш, ако нещо ти трябва!“

Оранжевият цвят сигнализира: „Аз съм в среща, но хората знаят че съществуваш, така че може да влезеш, за погледнеш и да поздравиш.“ Тъмнооранжевият: „Аз съм в среща, и ако кръвта ти не изтича, не искам нито да се слушам, нито да те виждам."
Най-строго предупреждение, естествено, е за червения сектор: „Ако влезеш в стаята и вдигаш шум, много скоро ще загазиш!

Кейт разказа че създадената от нея система ѝ позволява спокойно да проведе работните си срещи и дори понякога чува децата си, как едно друго се подсещат, че трябва да пазят тишина, защото „мама е на тъмнооранжево ниво.“

А другият списък, който Кейт закача на вратата, съдържа отговор на най-често задаваните ѝ въпроси

Ето го:

- Какво ще правим днес?

- Същото, както всеки ден.

- Може ли да хапна закуска?

- Не.

- Мога ли да гледам телевизия?

- Не.

- Можеш ли да ми помогнеш с домашните?

- Помоли татко си.

- А, ти какво правиш?

- Не е твоя работа.

- Мога ли да скачам на батута?

- Не.

- Какво има за вечеря?

- Още не знам.

- Защо?

- Заради коронавируса.

Подходът на Кейт се оказва толкова успешен, че след много молби и запитвания, тя слага варианти на двете бележки на страницата си във фейсбук, за да могат всички желаещи да се възползват.
Естествено всяка майка може да прояви творчество и да промени текста като го пригоди за нейните нужди и според възрастта на децата си.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа