Мъдра баба: Съветвайте се с детето, уважавайте мнението му

14 бабини съвета за възпитанието и за това как да съхраним семейната хармония

29 януари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

"Баба ми беше много добра, нежна и мила, възпитаваше ме в любов и уважение. Когато ми се роди дъщеря, баба ми обясни как да направя така, че всеки ден да бъде изпълнен с радост и щастие в семейството“, разкрива пред letidor.ru Ирина Жигина – предприемач и грижовна майка. И изброява съветите на своята баба, за да съхраним семейната хармония. Признаваме – всичките са много ценни:

1. Усмивката озарява целия свят – започвайте и завършвайте всеки ден с усмивка.

2. Уважавайте детето, не използвайте оскърбителни думи, не давайте категорични оценки ("ти никога няма да се справиш“, „проваляш се“, „ти си кръшкач“ и т.н). Ако има причина да се скарате, карайте се не на детето, а на лошата му постъпка (не "ти си лош ученик", а „лошо си си научил урока“).

3. Ако смятате, че е нужно да го накажете, не е нужно после да припомняте постоянно постъпката му – той вече си е понесъл заслуженото наказание.

4. Уважавайте избора на детето. Разрешете му само да избере книгата, дрехата или играта, която му харесва. Дайте му избор от 2-3 подходящи варианта и малкото ще е щастливо, че е направило самостоятелен избор.

Ако нищо от предложеното не го устройва, обяснете му вашата позиция – приведете аргументи защо е важно да направи/купи/облече именно това, а не друго.

5. Съветвайте се с детето, интересувайте се от мнението му по различни въпроси.

6. Уважавайте личното време на хлапето и го предупреждавайте за своите планове - отделете от своето време, за да му разкажете за тях предварително. Може то да си има свои, детски работи – да си е поканило приятелчета вкъщи или да иска да си играе навън…

7. Хвалете го. Колкото се може по-често. На вас може да ви се струва, че то е направило нещо незначително, но за него е възможно да е истинско геройство.

8. Дайте на детето си усещането, че ролята му в семейството е важна и отговорна.

Дори тази роля да ви се струва нищожна, поощрението ви ще го издигне в собствените му очи и ще му помогне да се чувства голям и отговорен човек.

Не убивайте желанието му да ви помага с думи като „няма да се справиш“, "само ще ми се пречкаш" и тем подобни. Нека сбърка, нека стане не така, както на вас ви се иска – достатъчно хубаво е, че само е поискало да ви помогне.

9. Правете различни неща заедно – именно баба ми ме научи да готвя, да шия с шевна машина, да се изнеса да живея самостоятелно...

Снимка: Guliver / iStock

10. Показвайте на детето, че го обичате. Нека не само на думи, но и на дела да види колко силно го обичате – неговите увереност и успех зависят много от вашата любов към него.

11. Създавайте и съхранявайте семейните традиции – от тях можем да черпим енергия даже, когато любимите ни вече не са сред нас.

Моята баба много обичаше да пее и играе на лото. Когато отивах у тях, излизахме на верандата и пеехме народни песни, а после играехме на лото. Тези спомени и до днес ме сгряват.

12. Учете детето да съчувства на другите, постарайте се да му обясните колко е важно да се опитва да се постави на мястото на другия.

13. Критикувайте го колкото може по-малко, а пред други хора не си позволявайте това изобщо.

14. Интересувайте се искрено от неговия живот, предпочитания, увлечения. Питайте го за неща, които го вълнуват. Моята баба знаеше благодарение на мен всички съвременни изпълнители, спектакли и концерти, питаше какво сме гледали, слушали, как се работи с лаптоп...

И още нещо, за което баба говореше много често: Не обиждайте родителите си и със своя пример показвайте на детето си колко много значат за вас близките ви и и колко много обичате майка си и баща си!

 

Коментари
Последни видеа