На каква възраст приятелите започват да намаляват

По-рано е, отколкото си мислите

21 юли 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Да задържаме приятелствата е трудно, особено когато започнем да създаваме кариера или семейство. Изследователи се заеха да разберат кога точно започваме да свиваме социалния си кръг, разказва Мениджър нюз, като се позовава на сп. Quartz. 

По-рано е, отколкото мнозина предполагат - 25 години. На 25-годишна възраст започваме да наблюдаваме как приятелите ни намаляват и се превръщат в познати, с които имаме прекрасни спомени - както при мъжете, така и при жените. Това сочи проучване на Aalto University School of Science във Финландия и Департамента за експериментална психология на Оксфордския университет във Великобритания. 

Колко приятели има човек? Разбира се, това е въпрос с труден отговор - мнозина дори не знаят за себе си колко точно на брой са приятелите им. Ето защо учените използвали метод, чрез който анализирали обажданията от мобилните телефони на хора за определен период от време.

Най-често тези обаждания били засичани в рамките на месец или година. Записките с броя позвънявания били събрани от европейски мобилен оператор през 2007 г. Анализирани били данни за 3.2 милиона клиенти на оператора с различна възраст и пол. 

Оказало се, че хората и от двата пола се обаждали най-много и редовно на определени, често повтарящи се номера (поне веднъж месечно) на 25-годишна възраст. 

Изследователите отбелязват, че младите мъже са се обаждали повече на различни хора, отколкото младите жени.

Друга ключова възраст в живота според изводите на проучването е 39 години. По това време повечето хора се обаждат редовно само на малък кръг от близки - мъжете на 12 различни души месечно, жените - на повече. Те успяват да задържат повече социални контакти с времето - около 15.

Между 45 и 55-годишна възраст броят на приятелите намалява повече при мъжете.

Коментари
Последни видеа