Обредните храни за Бъдни вечер - содена питка и сладък хляб с плодове

Денят, в който кухнята става център на Вселената

24 Декември 2023 г.
Обредните храни за Бъдни вечер - содена питка и сладък хляб с плодове

Снимка: Guliver / iStock

Денят на Бъдни вечер е онзи момент, в който е невъзможно да излезем от кухнята. Защото вкъщи ще дойдат всички, всички, които обичаме и които ни обичат! Преди да плеснем с ръце и да се прегърнем обаче, си е лудница: докато бобът се вари, мелим орехите за тиквеника, завиваме сармите, месим питката...

Питката! Тя не е просто хляб, а символ, а приготвянето ѝ е истинско свещенодействие, нищо, че се прави лесно.

Да намериш паричка в горещото парче питка е най-радостно за децата естествено, и майка ми - не знам дали е било хубаво това, или лошо, винаги гледаше паричката да се падне на най-малкото дете. Затова си имаше тайна система - когато украсяваше питката преди да я пъхне във фурната, правеше по-особен знак над мястото, в което я е скрила.

И винаги слагаше едни и същи 50 сребърни стотинки от 1913-а година с лика на княз Фердинанд - явно са били голяма семейна реликва. Не е ясно къде изчезнаха те днес, но е факт, че според традицията паричката трябва да е сребърна. И така, заемаме се с тестото:

Необходими продукти: 3 ч. ч. брашно, 1 ч. ч. вода, 1 ч. л. сода, 1 ч. л. сол, 1 с. л. оцет, 5 с. л. олио

Приготвяне: Сипете брашното на равна чиста повърхност и направете "кладенче" в средата. В него сипете содата, размита в оцета, солта и олиото и добавяйте бавно хладката вода, докато замесите меко тесто.

Оставете го на топло, увито във влажна кърпа, но не притискайте, за да бухне и да нарасне двойно на обем – нужен ви е около половин час за това.

После омесете наново питката. Сега е моментът да сложите обредните паричка, клонка, копче и бобено зърно.

След като я оформите, може да я украсите, като набодете с вилица отгоре. Поставете в кръгла тава, намазана с малко олио и сложете да се пече във фурна, включена предварително на 180 С за около половин час.
Изпечената питка напръскайте леко с вода и завийте в кърпа, за да остане мека.

Сладък хляб (щолен)

Историята му датира от Средновековието, когато в Германия замесвали обреден хляб от брашно, мая, вода и олио със специална форма, изобразяваща повитото в пелена бебе Христос.

Благородници обаче изпратили писмо до папа Николай V с молба да позволи да се слага масло в хляба. Едва 60 години по-късно, в края на 15 век, друг папа - Инокентий VІІІ, разрешил вместо олио да се използва масло Постепенно към маслото били добавени сушените плодове, понякога яйца, захар,  мляко и марципан. И рецептите за щолен станали много. Ето една от тях:

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти: 500 г брашно (около 70 г от него остава за доомесване), 100 г захар, 30 г жива мая, 250 мл прясно мляко, щипка прясно настъргано индийско орехче, щипка смлян карамфил, щипка смлян кардамом, щипка сол, пакетче ванилия, 250 г краве масло, разтопено и охладено, 200 г счукани обелени бадеми, шамфъстък и орехи, 200 г стафиди, сушени червени боровинки, сушени кайсии, изкиснати в ром и отцедени, 100 г нарязани зелени смокини от сладко, 100 г захаросани портокалови и лимонови кори, 120 г марципан (може и без него), разтопено масло и пудра захар за поръсване накрая.

Приготвяне: Разбъркайте маята и 1 чаена лъжица захар в затоплено мляко и оставете за 10-ина минути да бухне.

Пресятото брашно, солта, захарта и подправките разбъркайте и направете в средата кладенче. В него изсипете разтопеното охладено масло и млякото с маята. Замесете тесто и разстелете върху масата, поръсена с брашно. Добавете отцедените сушени плодове, нарязаните захаросани плодове и кори и бадемите. Пак омесете всичко и оставете в намаслена купа да втаса поне два часа на топло.

Както и питката, това тесто трябва да удвои обема си. След това премесете отново и пак разстелете върху набрашнена повърхност на лист с форма на елипса, след което загънете.

Сложете тестото в тавата, намазана с малко разтопено масло, покрийте с влажна кърпа и оставете за още час на топло.

Печете в предварително затоплена фурна на 180 градуса около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, завийте с алуминиево фолио.

Топлият щолен намажете с разтопено, но не горещо масло и поръсете обилно с пудра захар. След като изстине, увийте в прозрачно фолио и приберете на сухо и хладно място – може да издържи цял месец.

Марина Атанасова

Хранене

Сега тук ще се правят курабийки...

Хранене

Яжте фасул, а не месо, ако искате да отслабнете

Хранене

Как готвенето да не се превърне в ад

Хранене

Антипасти – идеалният обяд и вечеря

Още от Заедно

Алина в празнично украсена пекарна. Снимка: Instagram

 

Дъщерята на Ненчо Балабанов трупа коледни спомени

Печена бисквитка с формата на рибка, която виси на елхата. Снимка: Shutterstock

На Никулден украсяваме елхата

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Аз продължавам да имам мечта

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Училище за любов

Токсични отношения

Снимка: Shutterstock

Ако постоянно привличате токсични партньори, вероятно имате тези 9 нерешени проблема

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Свекърва съветва снаха си. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Роднини и приятели дават непоискани съвети за възпитанието на децата

Как да реагираме, без да се изпокараме с тях

Алина в празнично украсена пекарна. Снимка: Instagram

 

Заедно

Дъщерята на Ненчо Балабанов трупа коледни спомени

Катрин Русева води Али из най-празнично украсените сладкарници

Снимка: Издателство „Лист”

 

Образование

Кой се страхува от охлюла

Чудатото същество, родено от фантазията на Луис Карол, ловува и за български читатели в двуезично издание

Печена бисквитка с формата на рибка, която виси на елхата. Снимка: Shutterstock

Заедно

На Никулден украсяваме елхата

Легенди и поверия за деня на Св. Николай Чудотворец

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Заедно

Училище за любов

Бременна жена с дъщеря си. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Пет мита за второто раждане

Много са „компетентните“ мнения как ще се случи всичко, когато е за втори път

Мъж и жена спорят. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

5 сигнала, че сте в неправилна връзка

Не пренебрегвайте тези чувства - умът и тялото никога не лъжат

Камелия. Снимка: Instagram

Заедно

Камелия с 2 малки деца и 2 филипинки помощнички

Фолк дивата търси баланс между сцената и майчинството

Дете реже с ножици. Снимка: Shutterstock

 

Образование

Детето пита: Как работят ножиците

Обяснете му нагледно и с примери един физичен закон

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

 

 

Щастлива жена със зелен пуловер: Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво е „допаминов гардероб“

С какви дрехи и аксесоари може да го запълним, за да се чувстваме наистина щастливи