Денят, в който кухнята става център на Вселената
Снимка: Guliver / iStock
Денят на Бъдни вечер е онзи момент, в който е невъзможно да излезем от кухнята. Защото вкъщи ще дойдат всички, всички, които обичаме и които ни обичат! Преди да плеснем с ръце и да се прегърнем обаче, си е лудница: докато бобът се вари, мелим орехите за тиквеника, завиваме сармите, месим питката...
Питката! Тя не е просто хляб, а символ, а приготвянето ѝ е истинско свещенодействие, нищо, че се прави лесно.
Да намериш паричка в горещото парче питка е най-радостно за децата естествено, и майка ми - не знам дали е било хубаво това, или лошо, винаги гледаше паричката да се падне на най-малкото дете. Затова си имаше тайна система - когато украсяваше питката преди да я пъхне във фурната, правеше по-особен знак над мястото, в което я е скрила.
И винаги слагаше едни и същи 50 сребърни стотинки от 1913-а година с лика на княз Фердинанд - явно са били голяма семейна реликва. Не е ясно къде изчезнаха те днес, но е факт, че според традицията паричката трябва да е сребърна. И така, заемаме се с тестото:
Необходими продукти: 3 ч. ч. брашно, 1 ч. ч. вода, 1 ч. л. сода, 1 ч. л. сол, 1 с. л. оцет, 5 с. л. олио
Приготвяне: Сипете брашното на равна чиста повърхност и направете "кладенче" в средата. В него сипете содата, размита в оцета, солта и олиото и добавяйте бавно хладката вода, докато замесите меко тесто.
Оставете го на топло, увито във влажна кърпа, но не притискайте, за да бухне и да нарасне двойно на обем – нужен ви е около половин час за това.
После омесете наново питката. Сега е моментът да сложите обредните паричка, клонка, копче и бобено зърно.
След като я оформите, може да я украсите, като набодете с вилица отгоре. Поставете в кръгла тава, намазана с малко олио и сложете да се пече във фурна, включена предварително на 180 С за около половин час.
Изпечената питка напръскайте леко с вода и завийте в кърпа, за да остане мека.
Сладък хляб (щолен)
Историята му датира от Средновековието, когато в Германия замесвали обреден хляб от брашно, мая, вода и олио със специална форма, изобразяваща повитото в пелена бебе Христос.
Благородници обаче изпратили писмо до папа Николай V с молба да позволи да се слага масло в хляба. Едва 60 години по-късно, в края на 15 век, друг папа - Инокентий VІІІ, разрешил вместо олио да се използва масло Постепенно към маслото били добавени сушените плодове, понякога яйца, захар, мляко и марципан. И рецептите за щолен станали много. Ето една от тях:
Снимка: Shutterstock
Необходими продукти: 500 г брашно (около 70 г от него остава за доомесване), 100 г захар, 30 г жива мая, 250 мл прясно мляко, щипка прясно настъргано индийско орехче, щипка смлян карамфил, щипка смлян кардамом, щипка сол, пакетче ванилия, 250 г краве масло, разтопено и охладено, 200 г счукани обелени бадеми, шамфъстък и орехи, 200 г стафиди, сушени червени боровинки, сушени кайсии, изкиснати в ром и отцедени, 100 г нарязани зелени смокини от сладко, 100 г захаросани портокалови и лимонови кори, 120 г марципан (може и без него), разтопено масло и пудра захар за поръсване накрая.
Приготвяне: Разбъркайте маята и 1 чаена лъжица захар в затоплено мляко и оставете за 10-ина минути да бухне.
Пресятото брашно, солта, захарта и подправките разбъркайте и направете в средата кладенче. В него изсипете разтопеното охладено масло и млякото с маята. Замесете тесто и разстелете върху масата, поръсена с брашно. Добавете отцедените сушени плодове, нарязаните захаросани плодове и кори и бадемите. Пак омесете всичко и оставете в намаслена купа да втаса поне два часа на топло.
Както и питката, това тесто трябва да удвои обема си. След това премесете отново и пак разстелете върху набрашнена повърхност на лист с форма на елипса, след което загънете.
Сложете тестото в тавата, намазана с малко разтопено масло, покрийте с влажна кърпа и оставете за още час на топло.
Печете в предварително затоплена фурна на 180 градуса около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, завийте с алуминиево фолио.
Топлият щолен намажете с разтопено, но не горещо масло и поръсете обилно с пудра захар. След като изстине, увийте в прозрачно фолио и приберете на сухо и хладно място – може да издържи цял месец.
Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари