Обредните храни за Бъдни вечер - содена питка и сладък хляб с плодове

Денят, в който кухнята става център на Вселената

24 Декември 2023 г.
Обредните храни за Бъдни вечер - содена питка и сладък хляб с плодове

Снимка: Guliver / iStock

Денят на Бъдни вечер е онзи момент, в който е невъзможно да излезем от кухнята. Защото вкъщи ще дойдат всички, всички, които обичаме и които ни обичат! Преди да плеснем с ръце и да се прегърнем обаче, си е лудница: докато бобът се вари, мелим орехите за тиквеника, завиваме сармите, месим питката...

Питката! Тя не е просто хляб, а символ, а приготвянето ѝ е истинско свещенодействие, нищо, че се прави лесно.

Да намериш паричка в горещото парче питка е най-радостно за децата естествено, и майка ми - не знам дали е било хубаво това, или лошо, винаги гледаше паричката да се падне на най-малкото дете. Затова си имаше тайна система - когато украсяваше питката преди да я пъхне във фурната, правеше по-особен знак над мястото, в което я е скрила.

И винаги слагаше едни и същи 50 сребърни стотинки от 1913-а година с лика на княз Фердинанд - явно са били голяма семейна реликва. Не е ясно къде изчезнаха те днес, но е факт, че според традицията паричката трябва да е сребърна. И така, заемаме се с тестото:

Необходими продукти: 3 ч. ч. брашно, 1 ч. ч. вода, 1 ч. л. сода, 1 ч. л. сол, 1 с. л. оцет, 5 с. л. олио

Приготвяне: Сипете брашното на равна чиста повърхност и направете "кладенче" в средата. В него сипете содата, размита в оцета, солта и олиото и добавяйте бавно хладката вода, докато замесите меко тесто.

Оставете го на топло, увито във влажна кърпа, но не притискайте, за да бухне и да нарасне двойно на обем – нужен ви е около половин час за това.

После омесете наново питката. Сега е моментът да сложите обредните паричка, клонка, копче и бобено зърно.

След като я оформите, може да я украсите, като набодете с вилица отгоре. Поставете в кръгла тава, намазана с малко олио и сложете да се пече във фурна, включена предварително на 180 С за около половин час.
Изпечената питка напръскайте леко с вода и завийте в кърпа, за да остане мека.

Сладък хляб (щолен)

Историята му датира от Средновековието, когато в Германия замесвали обреден хляб от брашно, мая, вода и олио със специална форма, изобразяваща повитото в пелена бебе Христос.

Благородници обаче изпратили писмо до папа Николай V с молба да позволи да се слага масло в хляба. Едва 60 години по-късно, в края на 15 век, друг папа - Инокентий VІІІ, разрешил вместо олио да се използва масло Постепенно към маслото били добавени сушените плодове, понякога яйца, захар,  мляко и марципан. И рецептите за щолен станали много. Ето една от тях:

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти: 500 г брашно (около 70 г от него остава за доомесване), 100 г захар, 30 г жива мая, 250 мл прясно мляко, щипка прясно настъргано индийско орехче, щипка смлян карамфил, щипка смлян кардамом, щипка сол, пакетче ванилия, 250 г краве масло, разтопено и охладено, 200 г счукани обелени бадеми, шамфъстък и орехи, 200 г стафиди, сушени червени боровинки, сушени кайсии, изкиснати в ром и отцедени, 100 г нарязани зелени смокини от сладко, 100 г захаросани портокалови и лимонови кори, 120 г марципан (може и без него), разтопено масло и пудра захар за поръсване накрая.

Приготвяне: Разбъркайте маята и 1 чаена лъжица захар в затоплено мляко и оставете за 10-ина минути да бухне.

Пресятото брашно, солта, захарта и подправките разбъркайте и направете в средата кладенче. В него изсипете разтопеното охладено масло и млякото с маята. Замесете тесто и разстелете върху масата, поръсена с брашно. Добавете отцедените сушени плодове, нарязаните захаросани плодове и кори и бадемите. Пак омесете всичко и оставете в намаслена купа да втаса поне два часа на топло.

Както и питката, това тесто трябва да удвои обема си. След това премесете отново и пак разстелете върху набрашнена повърхност на лист с форма на елипса, след което загънете.

Сложете тестото в тавата, намазана с малко разтопено масло, покрийте с влажна кърпа и оставете за още час на топло.

Печете в предварително затоплена фурна на 180 градуса около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, завийте с алуминиево фолио.

Топлият щолен намажете с разтопено, но не горещо масло и поръсете обилно с пудра захар. След като изстине, увийте в прозрачно фолио и приберете на сухо и хладно място – може да издържи цял месец.

Марина Атанасова

Хранене

Сега тук ще се правят курабийки...

Хранене

Яжте фасул, а не месо, ако искате да отслабнете

Хранене

Как готвенето да не се превърне в ад

Хранене

Антипасти – идеалният обяд и вечеря

Още от Заедно

Амбър Хърд. Снимка: Instagram

Амбър Хърд е бременна с второ дете

Разтворена книга, ароматни свещи и цвете. Снимка: Shutterstock

Любовта трябва да идва сама

Важното е подаръкът да остави приятна емоция и спомен.
Снимка: Shutterstock

 

Какво да подарите за Коледа: на детето, на младото семейство, на родителите си

Робърт Патинсън. Снимка: Getty

Робърт Патинсън с коментар за бащинството и семейния живот

Разтворена книга, ароматни свещи и цвете. Снимка: Shutterstock

Джулия Робъртс за мисията на жените

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка разхожда детето си. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

На разходка всеки ден - със знанията на Монтесори у дома

Как да прилагаме опита на педагожката вкъщи (част III)

Амбър Хърд. Снимка: Instagram

Заедно

Амбър Хърд е бременна с второ дете

След като преди 3 г. роди дъщеря, бившата съпруга на Джони Деп чака бебе №2

Момиченце, което се прави на майка. Снимка: Shutterstock

Свободно време

Ако мама е уморена, как да забавлява детето

9 хитри идеи за изтощени родители

Разтворена книга, ароматни свещи и цвете. Снимка: Shutterstock

Бебе, което току що се е родило. Снимка: Shutterstock

Бременност и раждане

7 факта за новороденото, които е добре да знаем

Някои от тях вероятно са ви известни, други ще ви изненадат (част 1)

Бебе, което пълзи. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

От 1 до 3 години - със знанията на Монтесори у дома

Как да прилагаме опита на педагожката вкъщи (част II )

Робърт Патинсън. Снимка: Getty

Заедно

Робърт Патинсън с коментар за бащинството и семейния живот

Актьорът от „Здрач“ стана баща за първи път през март

Деца, които участват в приготвянето на храната. Снимка: Shutterstock

Хранене

“Зимното меню“ на детето – с 30% по-калорично

10 храни, които засилват имунитета по естествен път

Разтворена книга, ароматни свещи и цвете. Снимка: Shutterstock