Подгответе детето за секса, преди да започне да пита

Съвети на психолози от книгата “ Всичко, което не се осмеляваш да питаш“

12 декември 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Разговорът за секса не започва достатъчно рано, бавим се и не намираме точните думи, защо самите ние като родители не сме на ясно какво и кога да кажем на децата си. Това е мнението на специалисти от Асоциация „Родители“, Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, психолози, платформа за сексуално обучение LoveGuide. Поводът за срещата е новата книга “Всичко, което не се осмеляваш да питаш“ на Елен Брюлер, която вече е по книжарниците у нас.

Книгата дава отговор на въпроси „Какво е да си момче/ момиче“ , „Какво е да си влюбен“, „Как се прави любов“, „Как се раждат бебетата?“ и поднася нужната информация не с назидание, а с намигване, чрез много комикси и директни отговори с шеговит тон на „неудобните“ въпроси.
Подходяща и правилна информация детето трябва да получи рано.

Колко рано?

„Преди детето да е започнало да пита по конкретната тема!“, е отговорът на специалистите. Защото почне ли да пита, то вече и получило „компетентно“ обяснение от връстниците си, от подслушани разговори, от телевизия или от по-големи каки и батковци.
"Информацията, която ние като родители даваме, винаги трябва да предхожда събитията“, съветва психоналитичката д-р Весела Банова.

„В две зони разговорът с дето е много труден - тялото и секса, каза д-р Банова.
Тази книга дава верните думи за ключови теми. Защото 90% от въпросите, които то задава, са свързани с промените, които настъпват в тялото.
Тялото му се променя по-бързо, отколкото умът и душата могат да наместят тези думи. Затова, въпросите на децата за сексуалността често изненадват родителите и винаги ги сварват неподготвени.

Каква е тактиката. Как да отговорят, ако са хванати на тясно!

Ето и съветът на специалистката. Нека родителите малко отложат отговора с думите: „Въпросът, който ми задаваш е много важен. Трябва да помисля!“
Така те ще имат време наистина да помислят, да потърсят верните думи или компетентна помощ как да отговорят.

Втората „взривоопасна“ зона е всичко онова, което влиза под знаменателя „сексуално“.
„Възбудата в тялото, което е извън контрол, при децата се случва много по-рано отколкото те могат да намерят думи, за да го изразят. Тя идва през филмите, видяното по телевизията, разкази и фантазии ...
Възрастните, които също не са особено добре подготвени да обясняват, говорят за секс през вицовете.

Да говорим не за секс, а тялото

„Вместо да се напъваме, да се чудим как да да говорим с детето за секса, е най-лесно да прехвърлим акцента върху тялото. Нека говорим за промените и какво се случва в тялото“, съветва д-р Банова. Защото децата често изпробват родителското търпение и знания, провокират ги с желанието си да научат нещо. Понякога дори без сами да знаят какво точно. 
Затова е добре родителят да пита: „Ти какво знаеш по този въпрос?“ И едва след това да отговаря!“

Книгата в шеговит стил разказва за промените в тялото, които настъпват с идването на пубертета.

Как да се ориентират, че моментът е настъпил, че това е пубертетът ?

„Детето мрази ли ви?“ Ако отговорът на внезапно настъпилата промяна към омраза и ненавист е „Да“, значи е влязло в пубертета. Щом любовта се върне отново, то е излязло от „ужасната“ възраст“ , отговаря с чувство за хумор д-р Рада Стаменкова от българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

„Книгата дава верните думи, които могат да бъдат употребени, а намерим ли точните думи – намираме и път. Тези думи обаче трябва да предшестват промените в тялото“, каза в обобщение д-р Банова.

 

Коментари
Последни видеа