Преди да решите да вземете домашен любимец

Как да научим детето на отношение към животните

26 август 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

„Мамо, мамо, искам кученце/коте ...“ настоява детето. Едни започват с молбите си още от 4-5-годишна възраст, други – когато пораснат още малко.
Истината е, че 2 месеца по-късно, грижите за четириногия поемат мама и татко, а като подсетят детето да даде вода, да сложи храна в купичтата или да измие пода, избухва семеен скандал.
Вярно е, че когато от ранна възраст хлапето общува с домашен любимец, получава важни знания за света около него и най-важното – учи се на любов и грижа.
Важно е обаче добре да прецените дали това е разумен ход за цялото семейство. 
Александра Макеева разказва как да подготвим хлапето за домашния любимец.

Разкажете му за животните

Това е важно, защото не можем да обичаме това, за което не знаем нищо. Животинският свят е невероятно вълнуващ и няма да остави безразлично нито едно дете.
Родителите трябва само да насърчават и разпалват любопитството - да намерят книги за дивата природа, да го абонират за популярни канали в YouTube, които разказват за света на животните по достъпен и интересен начин. 
Първо го запознайте с тези животни, които то среща всеки ден и познава – куче, котка, хамстер, папагал ... Тогава „теоретичните“ знания придобиват важно лично значение за детето.
Игрите и анимационните филми поддържат интереса на децата, но тук има един нюанс. Хлапето харесва Angry Birds или сериала „Том и Джери“, но родителите трябва да му кажат, че в реалния живот животните не се държат както на екрана. Нещо повече, образът на котката и коварната мишка, които се бият помежду си с огромни чукове, изобщо не допринася за възпитаване на отговорно отношение към животните.

Посетете екоферма, зоопарк или конюшня

Едно е да четеш за коне или щрауси, а съвсем друго е да ги видиш на живо. Нито едно дете няма да откаже такава възможност. Основното е да изберете места, където животните са в естествени условия и не се страхуват от хората. Добър вариант е съвместно пътуване до екоферма.
Там детето ще може да опознае по-добре животните, да види как живеят и да разбере по-добре какви грижи се полагат. То може да им занесе храна, да смени паничката с вода ... Накарайте го да добави малко зърно в хранилката за птици, например.

Снимка: Guliver / Getty
Нека детето ви се чувства като добър магьосник, способен да върши чудеса и добри дела за тези, които се нуждаят от грижи.

Наблюдавайте заедно реакциите на животните

Ако видите, че прекалено силно стиска котката или дърпа опашката на кучето, му обяснете, че такова отношение е недопустимо: „Кучето не харесва това. Виж котето, то не иска да бъде докосвано".
Покажете му как трябва да държи животното: вземете ръката му и внимателно заедно погалете животното. Не забравяйте да обяснявате всяко ваше действие: „Виждаш ли, когато галим кучето зад ухото, то е доволно. Ето, радостно маха с опашка. "

Снимка: Guliver / Getty

Разрешете на детето си да има свой домашен любимец

Ако прецените, че е по силите на цялото семейство, разрешете на детето да има домашен любимец. Важно е преди това да се уверите, че то разбира колко отговорност и усилия са необходими, за да се грижи за него (дори ако това е хамстер или рибка в аквариум).
Ако бъдещият собственик е наистина сериозен, идете заедно да изберете или вземете животинчето. Покажете му как да се грижи за него, насърчете да го направи само. Покажете му в колко часа трябва да даде храна, кога да смени водата, как да почисти ...
Когато малкият собственик овладее тези прости умения, трябва да разбере, че отсега нататък всичко това е негова отговорност.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.