Приятелите или семейството?

Мама си остава на първо място

10 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Фактът, че мама и татко са (и си остават) най-добрите, не е новост. Това бе доказано и от науката под формата на проучване, проведено от Калифорнийския университет.
Обект на проучването, резултатите от което бяха публикувани в специализираното списание „Сайколоджикъл Сайънс“, били 174 души на възраст между 18 и 30 години. Те били разпитани и „тествани“ за отношението и предаността им към близките им приятели, както и към родителите.

Приятелите или семейството?

Участниците били помолени да изиграят на компютъра една игра на карти, като в първия етап всички (фиктивни) печалби отивали в полза на единия родител (по избор), а всички загуби били за сметка на посочен от играча приятел.
Във втория етап ставало обратното – печалбите в полза на приятеля, а загубите за сметка на родителя. Преди експеримента с играта задали на участниците въпроса коя връзка оценяват по-високо - с родителите или с приятелите. Повечето участници заявили, че връзката им с приятелите е по-силна, отколкото тази с мама и татко.

Mама и татко (несъзнателно) остават на първо място

Резултатите от експеримента обаче показали точно обратното. По-голямата част от участниците (независимо от пол и възраст) отсъдили в полза на родителя и съответно в ущърб на приятеля си.
„Щом ставаше напечено, те избираха родителите си“, казва психоложката Дженифър Силвърс.

Целия текст четете в Обекти. бг.

 

Коментари
Последни видеа