Родените през октомври – 5 удивителни научни факта

Какво ги отличава от останалите

02 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Децата, дошли на бял свят през октомври, имат високи шансове за успех в различни области. Доказват го ето тези научни факти.

Голяма част от тях стават звезди в спорта

Проучване, чийто резултати са публикувани в списание International Journal of Sports Medicine, сочи, че децата, родени през късна есен, са физически по-издръжливи от връстниците си, родени през април, май и юни. Най-успешни в спорта се оказват родените през октомври.
Учените обясняват този феномен с високите нива на витамин Д, който получават и майка, и плода, през втората половина на бременността, която се развива през лятото.

„Децата, родени през есента в Северното полукълбо, натрупват по-стабилна костна и мускулна маса в сравнение с децата от другите месеци на годината. От самото начало те имат повече мускули, по-активни са и по-рано започват да се занимават със спорт“, обяснява Гевин Сенндеркок в интервю пред New York Magazine.

Имат шанс да са дълголетни

Учени от университета в Чикаго публикуваха в Journal of Aging Research изследване, което доказва, че месецът, през който сме родени, оказва влияние на продължителността на живота. И родените през септември, октомври и ноември имат шанс да доживеят до 100 години.

Те са със здраво сърце

Продължителността на живота на децата, родени през октомври, може да се обясни и с ниския риск от сърдечно-съдови заболявания.

Психически са по-устойчиви

Британски изследователи от университета в Ливърпул публикуваха в списание The British Journal of Psychiatry сравнително проучване, което сочи, че родените през октомври, са с най-нисък риск от самоубийства.

От тях стават добри политици

Всички врати са отворени пред физически здравите и психически издръжливи октомврийски деца. И голяма част от американските президенти са родени през октомври, пише сайтът Motherly.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.