С лява или дясна ръка

Светът отбелязва Международния ден на левичарите

13 август 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Майките често са разтревожени, защото забелязват, че детето им предпочита лявата ръка и с нея си служи по-сръчно. И това е така не само до 3-4-годишна възраст, но и по-късно в живота.

И всички те празнуват на 13 август Международния ден на левичарите.

С лявата ръка са си служили известни учени  - Алберт Айнщайн, Исак Нютон, Чарлз Дарвин и Бенджамин Франклин, художници като Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, композитори и музиканти - Сергей Рахманинов, Моцарт, Бетовен, писатели - Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен, Марк Твен.
Уменията с лявата ръка на ненадминатия Рафаел Надал често дават обяснение на успехите му.
В съвременната история пък стоят имената на Принц Уилям, Барак Обама и Бил Гейтс, които също си служат с лявата, а не с дясната ръка.

Смята се, че 10 % от населението на света предпочита лявата пред дясната ръка. По-голям процент се пада на мъжете. А има и немалко хора, които са еднакво сръчни и с двете. 
Много са възможните обяснения за левичарството и доколко гените са виновни за това. Теорията за наследствеността обаче е оборена през 1998 г., когато американски учени доказаха, че едва 26% от левичарите имат родители, които също си служат с лява ръка.

Последни проучвания на немски лекари пък установиха, че този избор не се диктува от централния мозък, както се смяташе досега, а от гръбначния. И това се кодира по време на вътреутробното развитие.
Водещата ръка се определя още от 8-ата седмица на вътреутробното развитие. А от 13-ата вече се знае кое пръстче бебето ще сложи в устата си, за да го смуче преди заспиване и, когато е гладно.

Това, което е важно да знаят майките, е че не бива насила да принуждават детето да използва дясната ръка, ако то предпочита лявата. И да бъдат спокойни – може би хлапето им е различно, но това има и предимства. Наскоро психолози от университетите в Ливърпул и Милано потвърдиха, че децата, които използват предимно лявата си ръка, се справят по-успешно с математически задачи, отколкото връстниците си десняци.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа