Вредни сутрешни навици на заетите хора

Които пречат да живеем ползотворно

23 септември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Много е важно да започнете деня си правилно. За съжаление мнозина съзнателно правят неща, които им пречат да живеят ползотворно.
Да поговорим за най-широко разпространените сутрешни навици.

Закуската ви е твърде скромна

Много забързани професионалисти започват деня си само с чашка кафе и в най-добрия случай бъркани яйца. В напрегнатото ежедневие е лесно да забравим, че закуската трябва да бъде най-пълноценното хранене за деня – до обед не бива да чувстваме глад, нито да намаляваме силите си с вредни бързи закуски.

Веднага си проверявате имейла

Това е един от най-лошите навици, които можете да си създадете. Избавете се от него възможно най-бързо. Ако веднага след ставане се хвърляте към електронната си поща, ще бъдете стресирани до края на деня. Сигурно непрекъснато нервничите и се боите да не пропуснете нещо важно. Това лесно се превръща в невроза.
Заменете този навик с нещо успокояващо и енергизиращо, като лека гимнастика, приятна разходка или разговор с близък човек. Повярвайте, така ще увеличите продуктивността си и новият навик ще ви се изплати многократно.

Гледате телевизия

Ако сутрин пускате телевизора, веднага започвате да живеете не своя живот, а чужд. Ако се насочвате към новините, вероятно веднага се инжектирате с негативен заряд, който ще ви съпровожда до края на деня.
Замислете се – в деня ви има само 24 часа. Вместо да се хипнотизирате с говорещата кутия, по-добре поспете още 20 минути. А ако ви е толкова важно да сте в час с новините, проверете ги в интернет или научете новото в разговор на обед с колеги.
Не забравяйте да се отнасяте критично към получената информация – никога не се доверявайте само на един източник, а търсете различни гледни точки, сравнявайте и се учете да отделяте зърното от плявата.

Поддавате се на общата негативност

Злата съседка, която отново сте срещнали на път за работа, отново ви е разкритикувала за силната музика вчера вечерта. Безкрайни опашки в магазините, а ви е нужно само едно кисело мляко. Задушен обществен транспорт, в който ви се струва, че всички се мразят...
Не ставайте част от всеобщото раздразнение. Издигнете се над тази всеобща негативност. Мислете за хубави неща, не се поддавайте на провокации и тогава никой злобен човек няма да успее да ви развали деня.

Бързате да се приготвите

...и, когато вечер се приберете у дома, виждате следното: мръсни чинии, останки от закуската на масата, разхвъляни вещи, неизхвърлен боклук...
Тази картина едва ли ще ви предразположи към една приятна вечер, в която истински да се отпуснете с хубава книга или с приятели.
Будете се по-рано и се приготвяйте за работа нормално – така не само няма да забравите нещо важно, но и вечер ще се връщате у дома с радост и чувство за комфорт.

Прекалено много спите през почивните дни

Разбираемо е. Ако работите от 9 до 5 – или от 8 до 6 – трябва да се будите в 6-7 часа сутринта, за да се приготвите. Естествено, през почивните дни ви се иска да си поспите повечко.
Но какво става, когато се събудите по обяд? Боли ви главата, а скоро ще се появи и усещането, че сте пропилели деня си напразно. Разбира се, не бива да скачате в 7, но към 9-10 е добре.
Ако сте съвсем изтощени, поспете два часа следобед – така ще се освежите, а денят няма да отиде по дяволите.

Целия текст четете в Обекти.бг.

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.