Всичко, което ви е нужно за еко ремонт на детската

9 разумни решения за избора на безопасни материали

08 Юни 2019 г.
Всичко, което ви е нужно за еко ремонт на детската

Снимка: Guliver / iStock

Еко начин на живот, еко продукти, еко дрехи, еко ваканция… В последно време приставката „еко“ се употребява непрекъснато и почти за всичко. И за домашния ремонт, разбира се, защото използването на натурални и безопасни материали е особено важно за детската стая. От нас – съветите за разумен избор, за предимствата и недостатъците на различните материали.

1. Купувайте материали само от проверени източници с необходимите сертификати за качество;

2. Избягвайте да използвате материали с необичайни свойства, например бързосъхнещи бои – това е явен признак за повишено съдържание на химически вещества;

3. Следете при ремонта да се спазват технологиите на нанасяне на покритията – заливки на пода, монтаж на конструкции, системата на вентилация и климатика;

4. Не използвайте лакове и бои, в състава на които присъстват олово, фенол, толуол и ацетон.

5. Подът - Бъдете особено внимателни към избора, тъй като тази част от помещението е сред най-натоварените. Отчетете следните фактори: влагоустойчивост, амортизация, това, че за малките деца прекалено твърдото покритие може да бъде опасно, създавайки риск от контузии и подхлъзване, а също и да бъде устойчив на надраскване и напукване, да се почиства лесно.

- Дюшеме и паркет - според специалистите дървеният под се явява най-подходящ за детската. Може да се покрие с масла или восък. Преимущества: 100% натурален и екологично безопасен, дълговечен материал с добри топлоизолационни и шумопоглъщащи свойства. Недостатъци: скъп е и не може да се комбинира с подово отопление.  

– Корковата настилка е отличен вариант, защото е еко, пружинира и не е прекалено твърд. Това покритие е достатъчно топло- и звукоизолиращо, не се пързаля и не предизвиква алергии, мие се лесно. Недостатъци: скъпо е и бързо се амортизира.

- Ламинат – едно от най-разпространените решения за пода в стаята на малките. Този материал представлява пресована дървесина, закрепена със смоли и ламинирани плоскости. Популярността му се обяснява със сравнително достъпната цена, привлекателен външен вид, здрав е и лесно се чисти. Но!

Евтиният ламинат може да бъде източник за отделяне на формалдехид, затова при избора му е нужно да проверите дали има сертификат с указан на него клас емисии (показател за количеството отделяни летливи вещества).

За европейските производители той не бива да бъде по-висок от Е1. Покритието с клас Е0 практически не отделя нищо. Идеалният избор е ламинат, произведен на основата на акрилни смоли – подът ще бъде топъл, безопасен и екологичен. Недостатъци: ламинатът се пързаля, лошо изолира звука, лесно се надрасква.

- Линолеум – това покритие и подобните нему са направени почти изцяло от натурални материали. В основата на линолеума могат да бъдат влакна, дървесно лико, ленено масло, натурални смоли и пигменти. Достойнства – екологичен, не събира прах, устойчив на износване, на удари, на влага, добре изолира звука. Недостатъци: разръфва се по краищата, трудно се реже.

6. Таванът - най-безвредно решение за тавана в детската стая е боядисването с водноразтворими бои.

- Окачените тавани не са добър вариант - събират прах.

- Безопасни и хигиенични са конструкциите от гипсокартон – с достъпна цена, негорим и влагоустойчив. Неговата пореста структура поема излишъка от влага, а при недостиг на влага – отдава, което влияе добре на влажността на въздуха (това е важно за детските стаи!).

7. Стените

- Тапети – абсолютно екологични, практични и безопасни за спалнята на малките. Ако стените са вече изрисувани, родителите без усилие просто могат да ги покрият с нови тапети. Ако избирате от скъпите, най-добри са натуралните тапети от бамбук, тръстика, дървесина, сезал – стопроцентово безопасни и гарантират отлична топло- и шумоизолация. Недостатък е, че са скъпи. Важно: лепилото за тапети трябва да бъде органично на казеинова основа или на основата на нишесте.

- Вместо тапети стените може да се покрият с гипсова шпакловка. Европейските производители, за които екологичността на материалите има първостепенно значение, пускат на пазара качествени материали – шпаклованите стени могат да се покрият с водоразтворима боя, която не мирише и не отделя вредни вещества при съхнене.

- Декоративна глинена мазилка – абсолютно натурален продукт, който възпрепятства появата на плесен и мухъл. Предимства – не е много скъпа, има добра топло- и звукоизолация, покритието с нея е „дишащо“. Недостатъци: процесът ѝ на поставяне е енергоемък, скъп и продължителен. 

8. Прозорците

– Не избирайте дървена дограма. Вероятно мислите, че е подходяща за детската, но не е така – дървените конструкции се покриват със специални материали, които не дават възможност на дървото да пропуска въздух в стаята. Още един момент, който е важно да отчетете: дървената дограма може да се изкриви и изметне под въздействието на влагата и промените в температурата.

- Най-добрият вариант е в детската да се монтира PVC дограма, но задължителното условие е тя да има специален клапан, необходим за поддържане на естествената вентилация на помещението. Такива продорци гарантират отсъствието на мухъл и наличието на най-добри показатели за топло- и шумоизолация.

9. Мебелите

Снимка: Guliver / iStock

- Дървени – те са най-разумният избор, защото са абсолютно безопасни и имат дълъг срок на експлоатация. Избирайте мебели от твърдо дърво – дъб или карелски бор. Да, скъпи са, но можете да ги купувате не едновременно, а на части. Подходящи са също чамови мебели и плетени от ратан.

- Не ви съветваме да използвате за стаята на децата мебели от шперплат, защото дървесината в него е скрепена с формалдехидни смоли, отделящи токсичен газ.

- Можете да изберете без притеснения друг еко вариант – мебели от MDF, който материал не отделя вредни за здравето вещества и е издръжлив, освен това не е особено скъп.

Марина Атанасова

Заедно

Как да постъпим: Хаос в стаята му

Заедно

Списък с най-необходимото за бебешката стая

Да поговорим

Махнете ги веднага: 10 излишни неща в детската стая

Заедно

Вълшебна стая, за каквато мечтаят и деца, и родители (галерия)

Още от Заедно

Снимка: Guliver / iStock

5 грешки, които взривяват брака

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Всяка тайна има срок

Има начини да разберете кога партньорът ви казва истината.

Снимка: Shutterstock

Как да разберете дали съпругът ви лъже

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Една проста истина за чудесата

Деца се бият с възглавници. Снимка: Guliver / iStock

Как правилно да се сърдим на детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

По тази изключително важна тема колегите от Obekti.bg разговарят в новия епизод на своята подкаст поредица.

Илюстрация: Shutterstock

Не всичко в живота е само черно и бяло, така че започнете да мислите цветно.

Снимка: Shutterstock

Образователна платформа ще бъде с безплатен достъп за всички ученици от 1. до 3. клас включително.

Снимка: издателство Клет България

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Загубата на бебето е болезнено събитие, така че внимавайте за думите си

Момиченце с намазани с крем пъпки. Снимка: Getty

Здраве

Три оръжия срещу белезите от варицела

Как да се грижим за пъпките във всеки етап от болестта, разказва д-р Сияна Живкова

Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

5 грешки, които взривяват брака

И не е виновна само свекървата

Дете виси от клон с главата надолу. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

Не повтаряйте непрекъснато „Внимавай!“

Нека детето направи своите грешки, няма страшно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

За децата е полезно да се научат да помагат в домашната работа.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете децата да помагат

Полезно е да ги включвате в домашните дейности