Защо двойките трябва да спят (по-често) отделно

Без страх от предразсъдъци и, че ще нарушат традицията

26 май 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Според науката разделното спане може да окаже благотворно въздействие върху връзката.
Когато партньорите решат да спят отделно, околните автоматично допускат най-лошото. „Сигурно вече не правят секс!“, „Това е началото на края!“, „Тази работа няма да свърши добре!“
Нищо подобно! Според науката не само сънят е по-качествен, когато човек спи сам, но раздялата в леглото нощем може да даде нов тласък на любовта и взаимното привличане.

Човек спи по-добре сам

Изследване на Илинойския медицинския университет върху мозъчната дейност и движенията насън показа, че хората, които делят едно легло, спят по-лошо от онези, които се ширят сами в кревата.  Те имат по-нередовни REM фази, мърдат повече в съня си и сутрин се събуждат по-изморени.
Освен това според публикуваното през 2007 г. изследване „Разлики между вътрешния часовник на двата пола спрямо дразненията на околната среда“ на Джон Дитами от Виенския университет най-вече жените спят по-добре сами, отколкото с партньор. По-долу са изброени някои от възможните предимства на разделното спане.

Дистанцията подклажда страстта

Кой не познава това чувство: двамата се познават сравнително отскоро, не се виждат всяка вечер, но срещите им винаги са специални и вълнуващи. Когато този ритъм на връзката се спазва до една определена степен, пламъкът на желанието може да се поддържа по-дълго. 

Разнообразието прави хората щастливи в дългосрочен план

Разнообразният живот се отразява добре на душата. Както в работата и в прекарването на свободното време, така и в любовта са важни новите впечатления и промените, а мисълта, че си свободен да организираш деня си според желанието и настроението си, е окриляваща.   

Самотата е полезна

Който има възможност от време на време да прекарва вечерите си сам, непременно трябва да се възползва! Самотата помага на човек да претегли важните неща в живота си, да си състави нови планове и да преосмисли представите и очакванията си (включително от партньорството!).

Предвкусваната радост е най-хубавата

Какво по-приятно от това след малка пауза в отношенията да се насладите отново на една вечер, прекарана заедно с по-добрата си половинка! Дори ако връзката ви е дългогодишна, разстоянието може да я освежи и да ви накара отново да се почувствате като прясно влюбени.

Заслужава си да се нарушат остарелите представи…

В нашето общество е прието за естествено брачните партньори да спят заедно. При това сънят на човека е извънредно крехка и строго индивидуална дейност – защо тогава да не изпробваме нещо ново? Качеството на съня на безброй хора страда неимоверно от нощните навици на партньора, независимо дали става дума за различен час на лягане, хъркане, недостиг на място или нервно въртене в леглото. И въпреки това на съвсем малко двойки им хрумва да променят нещо в закостенелите обществени норми.

Продължението четете в Обекти.бг.

сън

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.