Защо мъжът ми никога не ми прави подаръци

Мога ли някак да променя това

20 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

„Много ми се иска съпругът ми да ми обръща повече внимание. Иска ми се той да се запита: „Какво да ѝ купя, да донеса, как да помогна?“ Женени сме от 8 години, имаме две деца, но мъжът ми никога не ми е подарявал нищо. Дори нещо малко... Какво да правя?, пита съпруга. Консултанти на Parents.ru отговарят.

Неосъществени надежди, напразни очаквания, неуспешни опити да направите съпруга/ата такъв каквъто сте го виждали в мечтите си.
Не става.
Но продължавайте да се надявате. А съдейки по писмото, вашият надежден и мрачен съпруг, упорито не иска да разбере намеците и да се прояви като галантен джентълмен и любезен магьосник, събрани в едно.
Питате защо. Може би защото вие и той сте израснали с различни идеи за ролите в семейството - и не сте направили нищо, за да намерите нови роли, приемливи и за двамата. Но тъй като вие, а не съпругът ви, пита и моли за помощ и съвет, нека опитам да помогна, предлага психоложката Екатерина Михайлова.

Първата стъпка е да спрете да очаквате съпругът ви да се превърне в Дядо Коледа, фея кръстница и в съвършен мъж – всичко това на куп, в едно. Казано по-просто: приемете реалността.

Ако бракът ви е скъп, тогава пробвайте различни варианти.
Ще спомена само два. Едното е търпеливо да "възпитавате" съпруга си. Той няма да стане Дядо Коледа, но всяка негова усмивка, всяко купено малко нещо, букет или разходка с децата ще ви доставят удоволствие.
Пътят, честно казано, е манипулативен, но и въпросът: „Ще ми подариш ли нещо?“  , също е манипулативен. (И двамата знаете отговора, уви.)

Вторият начин е да помислите какви ваши нужди остават неудовлетворени и сама да се погрижите да ги задоволите. Ако наистина искате толкова много цветя или бонбони, можете да ги получите по десетки начини.
Или просто решете сама веднъж завинаги кое е по-важно за вас във връзката ви – силно мъжко рамо и стабилност, или все пак знак на внимание под формата на различни подаръци. И действайте според това решение

Мона Василава

Коментари
Последни видеа