Apple стимулира служителките си да замразяват яйцеклетки

Отлагат майчинството, за да правят кариера

Снимка: Shutterstock

Facebook и Apple предлагат на служителките си радикална мярка – да замразят свои яйцеклетки, за да отложат майчинството за подходящ момент. Така няма да им се налага да избират дали да правят кариера или да се посветят на децата и семейството.

Двата гиганта от Силиконовата долина предлагат опция на своите служителки – да се съобразяват не с биологичния си часовник, а с желанията и приоритетите си в момента.
Програмата е финансирана с 20 000 долара и се популяризира наскоро от фейсбук. Apple ще я въведе от месец януари, съобщава NBC News.

Отпусната сума ще покрива 2 вземания и ще осигури пари за съхранението на яйцеклетките, което годишно излиза най-малко 500 долара. И целта на подобен жест е жените да се отдадат изцяло на работата във фирмата, и да отложат плановете за наследник за по-късен етап.

Програмата ще допринесе за навлизане на повече жени в high-tech бранша, който засега е запазена територия за мъже.
Раждането на бебе може да стане пречка и да забави професионалното израстване. Проучване, направено от френски екперти сочи, че 44% от жените, включени в анкетата, се чувстват „наказани“ за за това, че са станали майки.

Кариера или бебе – жените няма да се изправени през подобна дилема.
Въпреки това замразяването на яйцеклетки не е панацея, напомнят лекари. То не дава 100 процента гаранция за бебе. С напредване на възрастта шансовете за забременяване намаляват. Намаляват и възможностите за безпроблемно износване на бебето.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа