Хормон на шоколада в помощ на бременността

Нова надежда за ин витро без усложнения

Снимка: Guliver / iStock

Учени изпробват лечебната сила на хормон, кръстен на популярна марка шоколади. Новината ще зарадва жените, които искат бебе.
Възстановяващата и лечебна сила на шоколада като антиоксидант, антидепресант, кардиопротектор явно се простира много по-далече. И лечебните възможности на ароматното изкушение не се ограничават само в това.
Учени от Imperial College в Лондон откриха, че „хормонът на шоколада“ може да увеличи шансовете да забременеете. Изследването им е публикувано на страниците на Daily Mail.

Хормонът KISS
Учените са на път да разработят нова техника на ин витро на базата на този хормон. И революционното лечение ще е без болка, стрес и какъвто и да е риск от усложнения.
Наречен още „kisspeptin“ този хормон се образува естествено в тялото под въздействие на шоколада. Той може да стимулира узряването на яйцеклетките и така да увеличи шансa от забременяване, смятат специалистите. „Проучванията ни сочат, че kisspeptin може да бъде използван като катализатор, който ще ускори узряването на яйцеклетките при процедурите ин витро“, обяснява д-р Уолжит Дило, ръководител на изследователския екип.

„Шоколадовият“ хормон е изпробван върху 53 жени, включени в ин витро програма – резултатът е 12 родени бебета. И въпреки че в експеримента са включени не достатъчно жени, за да се правят окончателни заключения, резултатът е силно обнадеждаващ.

Kisspeptin, или хормон на целувката, е открит сравнително скоро. През 1999 г. британски учени го наричат „целувка“- абревиатура от името на гена KISS1, който контролира образуването на този белтък в човешкия организъм. Лабораторията, в която той е открит, била близо до град Хърши в Пенсилвания, където е седалището на компанията Hershey’s – най-голям производител на шоколади в Северна Америка, която прави и марката шоколад „Kisses“.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа