Франция забрани шамарите със закон

Депутати гласуваха срещу телесните наказания на деца

Снимка: Guliver / iStock

Френските депутати гласуваха закон, който забранява всички форми на телесно наказание на децата. Засега обаче няма юридически санкции за тези, които го нарушават.

Полемиката „за и против шамарите“ най-накрая намери отговор, съобщава вестник Le Monde.

Законът

Посягането на детето в каквато и да е форма е забранено“ – това е записано в закона за „Гражданските права и равенството“.

Франция получи насоки от Съвета на Европа с изискване да въведе този закон още през 2015 г. Трябваше да бъдат взети строги мерки и това вече е факт.

Родителите вече не могат да наказват децата си с шамари, не могат дори леко да ги пошляпват и удрят, защото това е обидно и уронва авторитета на малчуганите. Това е част от текста, залегнал в Гражданското право. Като задължение на родителите е вписано „изключване на каквото и да е жестоко отношение, обида, в това число и телесни наказания.“

Без глоба

На практика този закон няма да има юридически последици, защото не предвижда никакви санкции, нито парични глоби.

Според Лоранс Росиньол - министър на Семейството и правата на децата, този закон е „необходим инструмент, който може да предпази децата от малтретиране“ .

Спор

От години темата за ползата и вредата от шамарите се дискутира. Според допитване, направено през 2015 г. сред французите, 70 % от анкетираните са против забраната на шамарите. От тогава дискусията продължава. Засега, въпреки гласувания закон, повечето са на мнение, че пошляпването не е убило никого.

49 страни вече са забранили шамарите

49 страни в света, от които 20 от Европейския съюз, са гласували закон, който забранява шамарите. Той забранява също така всяка форма на физическо насилие.

През 1979 г Швеция първа въвежда такъв закон и забранява боя на деца.

Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа