Смукането на палеца пази от алергии

Най-честите са към акари, треви и животински косми

11 септември 2019 г.

Снимка: Guliver/iStock

Ако детето си смуче пръста, това крие риск зъбките му да се изкривят. Има обаче и полза – вредният навик предпазва от алергии в по-късна възраст, доказаха новозеландски учени.

Деца, които си смучат пръстите или си гризат ноктите са предпазени от алергии. Резултатите от проучването са публикувани в медицинското списание Pediatrics.

Смукането на пръста изкривява зъбите, но повечето бактерии, които бебето лапа, стимулират развитието на имунната система и намаляват риска от алергии в по-късна възраст.

Учени от университета MacMaster в Нова Зеландия правят проучване с 1000 деца на възраст 5,7,9 и 11 години. Те преминават тест за алергии на 13 и на 32 г. Учените установяват, че 31 % от участниците като деца са имали навика редовно да си смучат пръста и в зряла възраст те са по-малко чувствителни към алергии към прахови кърлежи.

На 13 години почти половината от участниците в проучването (45%) имали повишена чувствителност към алергии. Докато този процент бил значително по-малък при тези, които са смукали пръст или са си гризали ноктите в ранното детство.

Най-честите алергии са към прах, треви, животински косми ( куче, котка, котка) и замърсен въздух.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа