Всичко, което трябва да знаете за замразяването на сперматозоидите

Вижте какво точно представлява този процес

Снимка: Shutterstock

Ако искате да създадете семейство в някакъв момент, не е изключено вие и вашият партньор да се замислите за замразяване на сперма. Все пак тази практика набира популярност.

Мнението на специалисти е, че замразяването на сперматозоиди е най-добрата застраховка срещу безплодие. Въпреки това  повечето хора не са осведомени достатъчно по темата и често не знаят в какво се състои процеса.

Ето какво означава да замразите сперматозоидите си и да използвате банка за сперма!

Снимка: Shutterstock

Защо мъжете замразяват спермата си

Замразяването на сперматозоиди се препоръчва на всички мъже, които се интересуват от бъдещата си плодовитост. Но има групи от представители на силния пол, за които е препоръчително да бъде извършено замразяването, особено ако за тях е важно един ден да бъдат родители. Това са мъжете, подлагани на вазектомия, тези с нисък брой сперматозоиди, както и онези, които се лекуват от рак на простатата, тъй като лечението често води до стерилитет.

Мъжете, които планират да станат бащи над 50 години, също трябва да обмислят съхраняване на своите сперматозоиди, тъй като възрастта на бащата над 50 години се свързва с повишен риск от аутизъм и психиатрични заболявания като шизофрения при потомството.

Къде се замразява спермата

Замразяването на сперма се прави в специални банки за сперма, каквито има най-често в АГ болниците.

В България все още навлиза тенденцията, но в САЩ например се практикува дори замразяване на сперма в домашни условия. За тези, които ползват банка за сперма, се предлага опция за предоставяне на комплект за домашно банкиране на сперма. Пробата може да бъде взета у дома и след това да бъде изпратена до лабораторията за изследване и замразяване.

Как започва процесът на замразяване на сперматозоиди

Изборът да замразите сперматозоиди е изключително личен. Ако човек е женен или има сериозна връзка, най-добре е партньорът му да участва в решението. Ако мъжът е около 18-годишна възраст, в обсъждането трябва да се включат и родителите му. Освен това процесът се извършва само по искане на лекаря, като той препоръчва необходимостта от съхраняване на сперматозоидите.

Оттам нататък се пристъпва към тестване. На мъжете, които планират да „банкират“ сперма, се правят кръвни изследвания, за да се установи дали няма наличие на полови болести, както и анализ на спермата за оценка на параметрите на сперматозоидите (брой, подвижност и форма). Обикновено мъжете се насърчават да спазват 2-3 дни въздържание (без еякулации), преди да изготвят пробата за замразяване, ако е възможно.

Кои са най-добрите кандидати за замразяване на сперма

Мнението на специалистите в областта е, че всеки, който е здрав и има малко сперма при еякулация, е добър кандидат за замразяване на сперматозоиди. Дори тийнеюджъри могат да замразят сперма. Това обикновено се прави в случаи, когато са били диагностицирани с рак като деца и се пристъпва към замразяване при достигане на пубертета.

Замразяването обаче може да бъде обвързано и с донорство. Ако искате да бъдете донор на сперма, също има някои препоръки. Тези, които замразяват с цел даряване на сперма в търговски банки за сперма, в идеалния случай трябва да са на възраст под 40 години, здрави, с отлични параметри на спермата и без фамилна история, касаеща рак или други наследствени заболявания.

Кои мъже не са подходящи за замразяване на сперма

Мъжете не бива да замразяват сперма, докато се подлагат на химиотерапия, тъй като тя често засяга целостта на ДНК на сперматозоидите и може да доведе до вродени дефекти или загуба на плода по време на бременност.

Мъжете, които нямат сперматозоиди в еякулата си, също не са подходящи кандидати за замразяване на сперма.

Снимка: Shutterstock

Има ли някакви рискове за мъжете при замразяването на сперма

Самият процес на замразяване на сперматозоиди не крие рискове. Но при мъже с изключително нисък брой сперматозоиди, при размразяване на пробата може да не бъдат открити никакви годни.

Но по-важното е, че замразяването не влияе по никакъв начина на здравето както на мъжете, така и на бъдещото им поколение. Експерти смятат, че не съществува повишен риск от вродени дефекти при мъжете, които избират спермално банкиране. Сред хилядите деца, заченати със замразена сперма, честотата на вродените дефекти не се различава от тази при децата, заченати чрез полов акт.

Колко струва замразяването на сперматозоиди

Цената на една такава процедура изобщо не е ниска и не е съобразена с всеки бюджет. И естествено услугата не се покрива от здравната каса.  В повечето клиники тя варира според времето, за което сперматозоидите трябва да бъдат замразени.

Какъв е процесът на предоставяне на проба от сперма в банка за сперма

Има нещо повече от това да ви връчат пластмасова чашка за вземане на сперма. На първо място, всичко трябва да е свързано с комфорта, тъй като пациентът трябва да отговаря на доста лични въпроси при срещата си със специалист по репродуктивна медицина. След това идва ред за оформяне на документите. При първото посещение пациентът ще бъде помолен да попълни въпросник за диагнозата си и планираното лечение, както и договор и други правни формуляри, свързани с банкирането на сперматозоиди.

След това е време за събиране на материал. Пробите за сперма се събират в  лаборатория, тъй като свежестта на пробата влияе на плодовитостта. На пациентите се дава стерилна чашка за събиране на пробата. Ръчната стимулация до оргазъм, от страна на пациента или с помощта на неговата съпруга или приятелка, е единственият препоръчителен метод, за да се избегне замърсяване на спермата с бактерии. За всяка бременност, която човек може да желае, той трябва да замрази между три и шест проби, в зависимост от качеството им.

Елена Николова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа