10 важни въпроса за хигиената на бебе - момче

Които тревожат всяка майка

Снимка: Shutterstock

Много често от раждането на момченцето майките се питат как правилно да се грижат за половите му органи. Какво е нормално и какво не е?
Надяваме се да отговорим с този текст на повечето наболели въпроси.

1. Каква е нормата за размера на половия орган на новороденото?
Половият орган обикновено е около 1,5 см. Пикочният канал трябва да е по продължението на целия орган, да има отвор на върха на главичката, тестисите трябва да се намират в скротума, а препуциума (тънката връзка между главата на пениса и кожата на члена) да е подвижен.

2. Какви трябва да са размерите на тестисите?
От 6 до 11 мм, като се приема да са много извън тази норма – това също се смята за прието. През първите дни след раждането тестисите могат да се увеличат под въздействието на хормони. Ако след три седмици отокът не премине, редно е да се обърнете към лекар.

3. Възможно ли е в скротума изобщо да няма тестиси?
Да, „слизането“ и на двата тестиса или на единия не винаги се случва в момента на раждането. Особено, ако е имало проблеми по време на бременността, бебето се е родило преждевременно или е било твърде голямо за износване. При тези случаи още в родилния дом лекарите диагностицират криптохизъм (липсата на единия или двата тестикула в скротума) и наблюдават бебето. Но обикновено до половин година след раждането (максимум до година) тестисите „слизат“ където им е мястото.

4. Възможно ли е тестикулната торбичка да си промени цвета?
Обикновено цветът на половите органи е розовочервен. Но гениталиите могат да станат много по-тъмни в реакция с по-ниската температура във външния свят. Освен това, след раждането на момченцето е възможно да се появи пигментация – случва се при едно на десет деца и преминава в двуседмичен срок.

5. Възможно ли е да има окосмяване?
Да, особено, ако бебето е недоносено – тогава половите му органи са покрити с мъх. Не би следвало да обръщате внимание – обикновено след няколко месеца те изчезват.

6. Вярно ли е, че препуциумът не е нужен?
Не, той изпълнява защитна функция, предотвратява замърсявания и инфекции на пениса. Под препуциума се произвеждат лизозими и други вещества, които унищожават патогенните бактерии.

7. Нормално ли е, ако главичката на пениса не бебето не се заголва изцяло?
Да, това е физиологично нормално, нарича се вродена фимоза. При 95% от момчетата се случва и изчезва от само себе си между 3-ата и 14-ата година. Родителите не трябва да се безпокоят или да се опитват да „отлепят“ кожичката сами.

8. А ако на главата на члена се събира бяло вещество?
В незначителни количества това също е норма. Нарича се смегма и представлява секрет на жлезите плюс влага и мъртви епителни клетки.

9. Как да се грижим за гениталиите на момчето?
Не трябва да се опитваме да го мием „отвътре“, достатъчна е външната грижа – къпане веднъж на ден и измиване на три часа с вода или с мокра кърпичка. Използвайте миещо средство само при нужда, за да не изсушите кожата. И, когато нанасяте общ крем с цинков оксид, пропускайте зоната на члена и тестисите.

10. Вредни ли са еднократните пелени?
Към момента няма единно мнение по въпроса. Но, ако използвате еднократни пелени, сменяйте ги възможно най-често или поне на 3-4 часа, като между другото оставяйте детето без тях – т.нар. въздушна вана.

Кога трябва да се притесняваме?
- Детето има затруднено или болезнено уриниране;
- При уринирането се издува кожата върху главичката на пениса му;
- Главичката на половия му член почервенява;
- Появява се оток, болезненост на пениса;
- Има значително количество смегма;
- Торбичката на тестисите е отекла или е зачервена;
- Торбичката на тестисите е приела формата на пясъчен часовник (и/или частично е отекла);
- Когато бебето плаче, се появява изпъкналост в областта на слабините.

При всички тези ситуации или при други, което не са описани, но ви притесняват, незабавно се обърнете към лекар.

 Юлия Евстигнеева/detstrana.ru
 

Коментари
Последни видеа