Деца пред екрана – скритите рискове

За 2-годишните носи повече негативи

Снимка: Guliver/iStock

От най-ранна възраст детето непрекъснато е изложено на електромагнитните лъчи. Те се излъчват от бейбифона, уоки-токи и всякакви джаджи, с които майката го следи, наблюдава и слуша.

По-късно идва ред на играчките с батерии - буболечки, животни, камиони, влакчета, самолети, които са радиоуправляеми.

В следващата възраст то взема в ръце таблет, мобилен телефон или конзола за видеоигри, които често са предназначени за по-голяма възраст. Затова френската Агенция по санитарна сигурност съветва как от ранна възраст да ограничим излагането на вълните с обяснение, че негативните им ефекти върху здравето все още не са напълно изследвани.

Интернет поколение

Децата, родени във века на интернет, от най-ранна възраст са пред компютъра, смартфона, таблета.

Какви капани крие екранът? Страда ли от това паметта? Френски психолози дават отговор на част от въпросите в списание Psychologies.

Снимка: Shutterstock

Ние знаем, че мозъкът на детето се променя с висока скорост", обяснява психоложката Антоан Пелисоло професор в болница „Питие-Салпетриер“ в Париж. - Това, което подценяваме, е какво става с мозъка, когато той няма достатъчно време да се възстанови. Доказахме, че между две различни задачи отделни участъци в мозъка общуват по начин, който все още не познаваме. Няма начин да измерим този процес – засега той остава загадка за науката.“

Това, което е сигурно, е че децата на практика повтарят едно и също действие, което развива уменията им – визуално-пространствено, рефлекси, възможност за бърза реакция.

Ако обаче нямат стимул, който за кратко време да прикове вниманието им, те се справят изключително зле.


Норма за всяка възраст

По мнението на специалисти от Академията на науките за детето и екраните, преди малчуганът да навърши 2 години „интерактивните екрани (телевизия и DVD) могат да имат негативно отражение. То се изразява в натрупване на наднормено тегло, по-късно проговаряне, дефицит на внимание, риск да загубят интерес към всичко наоколо“, обясняват специалистите.

Преди навършване на 6 години „таблетът или конзолата за видеоигри носят повече рискове, отколкото ползи“.

За подрастващите „прекомерното използване на интернет може да се отрази на мисленето – да го направи по-схематично и ограничено с по-слаби възможности за анализ“.

Книжка всяка вечер

Експертите съветват родителите да не оставят малкото дете пред екрана без контрол и да се опитат да „дозират“ престоя му.

Снимка: Shutterstock

Като всяка вечер задължително му четат по една глава от някоя интересна книжка. Така то ще свикне, ще добие ритъм да мисли, а мозъкът ще получава различни стимули и възможност да се възстанови и „презареди“.

Уроци по музика и шах

Дайте време на детето да намери точните думи и да изрази това, което иска да каже. Стимулирайте го да играе в театрална група, запишете го да учи музика, чужд език или шах – важно е да се включи в дейност, която ще налага репетиции и дълги упражнения на мисълта.

Споразумение

Снимка: Shutterstock

Фиксирайте време, в което електронните устройства може да се ползват. И то да е ограничено в зависимост от възрастта на детето. Като е добре родителите да се включват и по време на игрите да поддържат диалог, до обсъждат случващото се на екрана.

Мона Василева

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа