Колко вода трябва да пие бебето и малкото дете

В началото новороденото няма такава необходимост, но с възрастта нуждите се променят

Снимка: Shutterstock

Водата е един от основните и съществени елементи в живота на всяко живо същество. Тя е естествен източник на минерали и много други вещества, които са в състояние да осигурят правилното функциониране на тялото.

В периода на растеж обаче водата има още по-специално значение.

Но колко всъщност вода трябва да пие едно дете?

Зависи от възрастта

Известно е, че на бебето не трябва да се дава вода до поне 6-месечна възраст. Това е така, защото на тази възраст децата имат по-солидна и пълноценна храна - кърмата, която им доставя и нуждата от вода.

Но ако бебето се храни с адаптирано мляко, водата е необходима, като конкретните количества е най-добре да бъдат определени от педиатъра, съобразно наддаването на тегло и индивидуалното състояние. Тя не бива да надвишава количествата мляко. Някои педиатри отхвърлят пиенето на вода и при подобно хранене.

След отбиването децата трябва да започнат да приемат много повече вода, отколкото възрастните. Всъщност те се нуждаят от 10-15% от телесното си тегло вода всеки ден, докато при възрастните необходимостта е едва 4%.

Защо е важно

Пиенето на вода е от съществено значение, тъй като детето ще почувства дефицит поради липсата или намалените количества кърма.

Ако обаче се дава вода по време на кърмене или неправилни количества при хранене с адаптирано мляко, това би имало различни негативни последици.

Възможно е да се стигне до недохранване, причинено от факта, че стомахът се пълни с вода. А това вече може да доведе до неправилно развитие в растежа. Възможно е да се натоварят бъбреците, които все още не са готови да обработват излишните течности и да се стигне до недостиг на натрий. И финално – да се стигне до хиперхидратация, която пък причинява сънливост, подуване на лицето и твърде ниска телесна температура.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа