5 стайни цветя, които са опасни за децата

По-добре не отглеждайте тези растения или ги дръжте на недостъпно място

Снимка: Shutterstock

Има растения – вечнозелени или цъфтящи, с които сме свикнали, обичаме да украсяват дома ни, но те се превръщат в потенциално опасни, щом се родят децата.

Особено в периода на прохождане, пипане на всичко, опитване и изобщо безкраен интерес, тези растения е добре или да напуснат дома ви, или да бъдат преместени на такова място, което да бъде недостъпно за любопитните малчугани – на много високо например.

Ето някои от опасните и в същото време много популярни домашни растения. Рискови са не само за децата, а и за домашните любимци и възрастните.

Антуриум

Това красиво цвете всъщност крие рискове, тъй като стъблата и листата му са отровни. Поглъщането на частици може да предизвика възпаление на устната кухина и гърлото, затруднения в дишането, еритема, а в някои случаи дори и асфиксия (спиране на дишането).

Дифенбахия

Отровни са всички части на това растение. Ако листата, сокът или други части от дифенбахията бъдат „опитани“, могат да причинят възпаления, а в по-тежки случаи – задушаване.

Еуфорбия

Известна още и като Коледна звезда. Колкото е красива, толкова е и отровна. Млякото, което отделя при отчупване на клонче или листо, предизвиква токсични реакции. А ако бъде погълната частичка от нея, може да доведе до болезнени възпаления на лигавиците и коремни болки.

Кротон

Отровни са почти всички части на растението. А реакциите могат да бъдат най-различни: от екзема до възпаления на лигавиците.

Монстера

Отново всички части са отровни. Действието е подобно на това на дифенбахията. При някои хора предизвиква и алергични реакции.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа