20 болести, които кърменето предотвратява

Ето кои са ползите от този начин на хранене – и за бебето, и за майката

Снимка: Shutterstock

Никой не се съмнява, че кърменето е най-добрият начин за хранене на бебето. Ползите от него са наистина много. Но има и някои заболявания, които то предотвратява (или намалява риска) – и за новороденото, и за майката.

В последните години учените категорично доказаха някои от ползите на кърменето върху здравето. При това както от физиологична, така и от психологическа гледна точка.

Според СЗО бебето трябва да бъде кърмено поне през първите 6 месеца от живота си, а оптимално е този период да се удължи до 2-годишна възраст, в комбинация с други храни разбира се.

Снимка: Shutterstock

От какво е направена кърмата

Учените определят кърмата като „жива течност“. Това е така, защото тя е способна да се адаптира към хранителните и имунологичните нужди на бебето, докато то расте.

През първите 3 до 4 дни след раждането майката произвежда коластра (известна още като „първо мляко“). Това е по-плътна, жълтеникава течност, с малък обем, но богата на хранителни вещества. В рамките на 15 до 30 дни започва да се произвежда така нареченото „зряло мляко“.

Изненадващо, но факт - все още не са ни известни всички компоненти на кърмата. Те могат да се променят от жена на жена, дори при една и съща майка в двете гърди, според възрастта и в различните етапи на кърменето.

Въпреки това могат да бъдат идентифицирани няколко отличителни характеристики. Кърмата се състои основно от въглехидратите, протеините и мазнините, от които се нуждае бебето.

Тя му осигурява храносмилателни протеини, минерали (желязо, калций, цинк, натрий), витамини (Е, А, D, К) и всички хормони, необходими за растежа. Съдържа също така антитела, които помагат на бебето да не се разболее. Например имуноглобулини (които предпазват лигавиците на бебето), лимфоцити и макрофаги (които действат като бариера срещу околната среда). И лактоферин, който освен че предпазва от микроби и бактерии, допринася за усвояването на желязото.

И всъщност това е причината кърменето да предпазва новороденото от някои заболявания и патологии, а така също и неговата майка.

От кои болести предпазва

По време на кърменето хранителните вещества, които бебето поглъща, помагат в борбата с някои конкретни здравословни проблеми. Основните са:

- хеморагични заболявания, благодарение на антиоксидантите и хиноните на коластрата;

- ешерихия коли, ротавирус, салмонела, пневмококи, стафилококи, други бактерии и вируси, които имуноглобулините държат надалеч;

- бронхит или пневмония, тъй като дихателната система е добре защитена;

- намалява риска от внезапна детска смърт;

- предотвратява алергични заболявания;

- създава бариера срещу кожни патологии;

- намалява риска от конюнктивит;

- предпазва от ушни инфекции;

- ефикасно средство е срещу диария или запек;

- подобрява невронните връзки и развитието на мозъка;

- намалява риска от анемия;

- подобрява визуалните умения.

Важно е да се отбележи, че кърменето далеч надхвърля защитата на детето през първите години от живота. То му позволява да развие защитни сили и срещу много заболявания на зрелия живот - като астма, диабет, атеросклероза, инфаркт и др.

Снимка: Shutterstock

Ползи и за майката

Този режим на хранене има много плюсове и за кърмещата жена. На първо място създава уникална връзка между майка и дете, която е трудно да бъде обяснена с научни средства.

От друга страна се увеличават нивата на окситоцин, което пък намалява риска от следродилна депресия. Освен това увеличаването на този хормон, повишава нивото на увереност и в същото време намалява стреса, усещането за безпокойство, облекчава болките и стимулира тялото за по-голямо производство на мляко.

Друго предимство е, че когато жената кърми, окситоцинът активира всички хормони, необходими за собственото й храносмилане. Функциите на стомаха и червата се подобряват до степен да предизвикат по-добра и по-ефикасна консумация на енергия. Освен това води до свиване на матката, която възвръща по-бързо естествения си размер.

Кърменето също така намалява риска от рак на гърдата, рак на яйчниците или маточната шийка. И не на последно място - помага на майката да възстанови по-бързо силуета си.

В чисто практичен план – кърменето спестява обмислянето и приготвянето на друг вид храна, стерилизирането на шишенца и бурканчета, по простата причина, че гърдите са постоянно на разположение на бебето. А това е изключително удобно по време на разходка или при пътуване. И е 100% хигиенично и безопасно за бебето.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа