Как да разберете дали на бебето му е студено или горещо

Ето няколко полезни съвета, които могат доста точно да ви ориентират

Снимка: Shutterstock

Много често майките, които имат за първи път бебе, изпадат в паника или чудене как се чувства тяхното малко съкровище, дали не му е прекалено студено или пък му е твърде горещо. А мъникът все още не може да говори, нито има начин с жестове да покаже своя дискомфорт.

Спокойно! Има начини да се ориентирате в обстановката и да реагирате според нуждите на бебето. Ето някои ясни сигнали, които издават какво усеща то в този момент, както и полезни съвети как да реагирате най-правилно.

Снимка: Shutterstock

Ако на бебето му е студено

Ръцете и краката на новороденото лесно изстиват и понякога могат да придобият леко синкав оттенък. Това е напълно нормален процес и обикновено преминава спонтанно веднага щом бебето малко се затопли.

Един от методите, които се предават от поколение на поколение, и наистина са много полезни в такава ситуация, е като докоснете носа на мъника. Ако той е студен, това означава, че бебето изпитва хлад и е добре да го покриете, но не прекалено. Понякога е достатъчно да добавите просто още една дреха – малък пуловер или суичър, топли чорапи, а не непременно одеяло.

Специално с одеялото трябва да много да се внимава, тъй като лесно може да затопли повече от необходимото, което вече да създаде риск или опасност от претопляне на бебето.

Ако на бебето му е горещо

Това може да разберете лесно като просто пипнете с ръка задната част на главата на малкото. Ако почувствате изпотяване, то наистина му е топло и трябва да свалите един слой от дрехите му.

Има случаи обаче, когато топлината на тялото издава и повишена температура. Ако имате и най-малкото съмнение за нещо подобно, непременно измерете температурата на бебето. Така ще отхвърлите или потвърдите подозренията си.

Друг начин да разберете, че на новороденото му е твърде горещо, е като докоснете ушите му. Ако са зачервени и топли, най-вероятно и на него му е топло и е добре да го охладите – отново със сваляне на един слой дрехи или развиване, ако е било покрито с одеяло.

Внимание! Сигнали, които не бива да пренебрегвате

Не забравяйте, че бебето никога не трябва да се покрива твърде много! Това може лесно да повиши температурата му, а така се увеличава риска от внезапна детска смърт. Когато навън е топло, бебето няма нужда от покриване по принцип – достатъчно е да метнете върху него една пелена или най-много леко памучно одеяло.

Ето и сигналите, които издават хипертермия при новородените:

- кожата е зачервена;

- сърдечният ритъм е ускорен;

- бебето има повишена температура;

- повръща;

- новороденото е отпуснато и летаргично.

Това може да се случи по-често през топлите месеци, но не е изключено и през студените, ако сте облекли прекалено бебето или сте го завили с много дебело одеяло – в този случай също е възможно да се стигне до прегряване, въпреки минусовите температури навън.

Изпотяването също е проблем

Друг проблем, който може да възникне като следствие от прегряването, е изпотяването. В резултат на силното потене, бебето може да развие кожно раздразнение, наречено судамин, което се проявява с появата на много червени петна по тялото. Судаминът се третира с продукти, които служат за успокояване на кожата, но има и някои полезни методи, които може да приложите в такава ситуация:

- направете му вана с нишесте;

- не използвайте вода, която е твърде гореща или твърде студена, а само хладка;

- не употребявайте пудра на прах, тъй като тя пречи на кожата да диша;

- дръжте бебето голо, колкото е възможно повече.

Снимка: Shutterstock

Как да разпознаете повишената температура на новороденото

Нормалната температура на бебето е между 36 и 37 градуса. Обикновено педиатрите приемат като безопасна температура, равна или малко по-висока от 38 градуса. Важно е обаче да запомните, че температурата на бебето може да варира през деня и има няколко фактора, които могат да ѝ повлияят. Такива са:

- ваксинации (които могат да доведат до повишаване на температурата);

- стрес (стимулира симпатиковата нервна система и насърчава повишеното производство на топлина);

- незряла система за терморегулация;

- излагане на твърде ниски или прекалено високи температури.

Високата температура сама по себе си не е заболяване, а показва, че тялото се бори с вирусна или бактериална инфекция. При всички случаи, ако бебето има температура, трябва да се обадите на педиатъра.

За измерване на температурата на новороденото е препоръчително да използвате дигитален термометър. Най-точни показатели дават ректалните, но задължително прочетете и следвайте внимателно инструкциите при употреба. След измерване на температурата, извадете 0,5 градуса, за да получите реалната стойност.

Коя е идеалната температура в стаята на бебето

Това също може да се превърне в проблем, ако на майката ѝ се струва, че в стаята на бебето е много топло или прекалено студено.

По принцип в тази стая е добре да се поддържа температура между 20 и 22,2 градуса. За целта е добре да имате термометър, за да се ориентирате за топлината или студа. Като цяло твърде ниската или прекалено топлата стая не е полезна дори и за възрастните.

Как да обличате новороденото

Тук стават и най-честите грешки, защото повечето майки, които имат за първи път бебе, се страхуват то да не настине, когато излизат навън, особено през зимните месеци.

А правилото е много лесно – трябва да обличате бебето на слоеве, като лук, за да може при нужда лесно да отстранявате или да добавяте дрехи в зависимост от това къде се намирате и променящите се метеорологични условия.

По материали от Pianeta Mamma

Коментари
Последни видеа