Температура, никнещи зъбки, неспокоен сън - ароматерапията в помощ на родителя

Как да се справим с най-честите здравословни проблеми при децата между 1 и 3 години по изцяло натурален и приятен начин

19 Март 2021 г.
Температура, никнещи зъбки, неспокоен сън - ароматерапията в помощ на родителя

Снимка: Shutterstock

Малки деца – малки проблеми, големи деца – големи проблеми…

Има обаче една особена възраст – между 1 и 3 години, когато родителите все още нямат достатъчно натрупан опит, за да не се притесняват твърде много, а в същото време децата растат със скоростта на светлината, развиват се и поднасят нови и нови изненади.

Част от тези „изненади“ определено не са приятни – нито за малчуганите, нито за мама и татко. Да изброяваме ли? Повишена температура, никнещи зъбки, неспокоен сън… са само малка част от възможните проблеми, които сякаш са си дали среща и са се концентрирали точно в тази възраст.

Снимка: Oshadni.bg

Има ли решение, което да ви помогне по лесен и в същото време приятен начин в такъв момент

Всъщност има. И това е модерната алтернатива, която много родители вече познават – ароматерапията.

Както добре знаем, всеки родител винаги иска най-доброто за децата си. А най-доброто на първо място включва крепко здраве и възможност, когато все пак се наложи, да се погрижим и помогнем за справянето с неразположенията по възможно най-естествения и безопасен начин, без странични ефекти и без притеснението, че докато решаваме един проблем, неволно отключваме друг.

Точно тук се намесва природата. Защото за много от проблемите, с които се сблъскваме като родители в ежедневието, има чудесни отговори и решения, които идват директно от природата. А както добре знаем, няма нищо по-добро и приятно от природната аптечка. Стига разбира се, да умеем да я използваме правилно.

Предлагаме ви няколко практични приложения на ароматерапията, подходящи и за най-малките, които могат да ви бъдат наистина полезни в някой от всичките онези неприятни моменти, за които вече стана дума.

Ароматерапията е позната още от древни времена като метод за предотвратяване и справяне с редица здравословни проблеми. Ако все още не сте запознати с дългия списък от ползите на етеричните масла, може да прочетете повече тук - „Ароматерапията - какво е то и има ли почва у нас?“.

Снимка: Oshadni.bg

Етерични масла и ароматерапия за деца

Важно е да се знае, че малките деца имат по-тънка кожа и по-слабо развита имунна система. Това означава, че могат да бъдат по-податливи на потенциалните токсични ефекти на етеричните масла.

Златното правило в ароматерапията, че по-малко може да е повече важи с още по-голяма сила когато говорим за приложения при децата. Затова всяко приложение, насочено към деца трябва да бъде в по-слабо концентрирани дози от стандартното!

Ако не сте сигурни, никога няма да сгрешите като приложите най-ниската възможна дозировка!

Снимка: Oshadni.bg

Правила за безопасна употреба

Преди да въведете употребата на етерични масла у дома, от изключителна важност е да се запознаете с правилното им и безопасно използване.

- Никога не прилагайте етеричните масла самостоятелно и директно върху кожата. Това може да причини изгаряне, възпаление или раздразнение;

- Винаги разреждайте етеричните масла в базово масло (подходящи базови масла са бадем, жожоба, пшченичен зародиш, невен);

- Не позволявайте на децата да поглъщат етерични масла;

- Не поставяйте неразредени етерични масла във ваната на децата;

- Пазете етеричните масла далеч от достъпа на децата;

- Купувайте етерични масла с капачки, осигуряващи детската безопасност;

- Не нанасяйте етерични масла върху или близо до лицето на детето;

- Никога не поставяйте етерично масло или продукт, който съдържа етерични масла в носа на детето;

- Не излагайте дете под 5 години на изпаренията на силни етерични масла (напр. резене, риган, карамфил, мащерка, тимол, цитронела, канела).

Снимка: Oshadni.bg

Полезни рецепти

Ето и няколко изпитани рецепти за справяне с най-честите оплаквания и дискомфорт, при децата в тази възраст. А и не само в тази.

Температура

Охлаждащи етерични масла: Евкалипт радиата (Eucalyptus radiata), Лавандула (Lavandula angustifolia), Чаено дърво (Melaleuca alternifolia), Римска лайка (Chamaemelum nobile).

Високата температура е стресираща както за детето, така и за родителите, защото може да доведе до фебрилен гърч. В случай на температура с треперене, детето не трябва да се загрява допълнително (не трепери от студ), тъй като организмът използва всички механизми, за да свали температурата. Когато температурата спадне (тялото се охлади), треската ще изчезне.

Охлаждаща комбинация при температура: 1 капка Лавандула + 1 капка Евкалипт радиата разтворени в 1 ч. л. пълномаслено мляко или базово масло (например бадем) се добавят към 1 л хладка вода. Обтрийте тялото с кърпа, натопена в горния разтвор. Масло за масаж на пети и стъпала: 1 капка лавандула се разтваря в 1 ч. л. базово масло (бадем, зехтин или кокосово масло например) и се масажират стъпалата и петите.

Никнене на зъби (от 6 месеца до 2-3 години)

Хидролат от Римска лайка: когато започнат да никнат зъбите на бебето, 2-3 капки хидролат от римска лайка добавени към бутилка с вода помагат за уталожването на разстройство или други свързани с това стомашни проблеми.

Натривки на венците с разреден хидролат от лайка намаляват възпалението, отоците и болката, а така и раздразнителността на бебето. Малките деца обожават аромата и сладостта на римската лайка и бързо започват сами да я търсят, поради позитивната асоциация с облекчението, което получават при употребата ѝ.

Безсъние (от 12 месеца до 5 години)

Подходящи етерични масла: Мандарина; Римска лайка; Лавандула; Палмароза;

Топла вана и отпускане преди сън са едни от най-добрите начини да помогнете на детето да спи добре. Количество за вана: 1 капка за всяка година от възрастта на детето, до максимум 3 капки. Разтворете в емулгатор (пълномаслено мляко, сметана или зехтин например са подходящи).

Масажът на стъпалата е също много релаксиращ. Използвайте 10 к етерично масло в 30 мл базово масло (това количество ще ви е достатъчно за дълго време. Съхранявайте в стъклена бутилка, за предпочитане с помпа).

Ако детето (2-12месеца) не спи, поставете следните етерични масла: 1 капка Римска лайка + 1 капка Индрише в купа с гореща вода до креватчето, откъм краката на бебето. Затворете вратата на стаята, така че да задържите аромата в стаята. Напръскайте покривалото и чаршафите на бебето с хидролат от лайка, за да му помогнете да се отпусне и заспи.

При деца над 1 година, смело може да прилагате и дифузията (разпръскване на етерични масла с помощта на дифузер), като е важно да избягвате силните етерични масла (резене, риган, карамфил, мащерка тимол, цитронела, канела).

Подходяща селекция от ароматерапевтични продукти за деца може да намерите тук. Повече знание и информация по темата, както и пълната селекция от ароматерапевтични продукти на немската марка Oshadhi може да откриете на www.oshadhi.bg

Милена Иванова, клиничен ароматерапевт, основател на www.oshadhi.bg

Милена Иванова (MIFPA, MBA, IDP-C) е клиничен ароматерапевт, член на Борда на Международната федерация на професионалните ароматерапевти (Лондон, Великобритания, www.ifparoma.org).

Възпитаник е на Института по традиционна и билкова медицина и ароматерапия  (ITHMA) в Лондон, дипломира се с дипломна работа на тема „Приложения на етеричните масла в стоматологията – преглед на научни изследвания и публикации“.

Живяла и работила в САЩ, Полша, Франция, Австрия, Великобритания, Казахстан и Русия. Завършила MBA във INSEAD Фрация през 2003 г., където през 2018 г. специализира и като сертифициран независим директор. Борави със седем езика вкл. английски, френски, полски, руски, немски и италиански (естествено в допълнение на майчиния български).

 

Да поговорим

Коя е най-добрата температура у дома, когато има новородено

Здраве

Зъбите никнат, бебето плаче

Да поговорим

Как да успокоите плачещото дете преди сън

Още от Здраве

Бременната може яде шоколад.

Снимка: Shutterstock

Полезен ли е шоколадът по време на бременност

Качественият сън може да ви подмлади с почти 4 години, твърдят учените.

Снимка: Shutterstock

Сънят помага да се чувстваме млади

Майка, която е на предела на силите си. Илюстрация: Getty

 

Помощ! Нямам вече сили

Ако ви предстои пътуване в този период, подгответе се предварително за различните ситуации.

Снимка: Shutterstock

Безопасно пътуване по време на бременност

Дете рисува с ръце. Снимка: Guliver / iStock

Станислава Чуринскиене: първи сигнали, които издават деца в аутистичния спектър

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Тези десет съвета ще помогнат на вашето дете да бъде по-самостоятелно и независимо.

Снимка: Shutterstock

Момиченце тъгува, защото е изключено от играта. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Тези десет съвета ще помогнат на вашето дете да бъде по-самостоятелно и независимо.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как детето ви да бъде по-самостоятелно

10 съвета на метода Монтесори

Момиченце тъгува, защото е изключено от играта. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да се справяме с конфликти на детската площадка

От ранна възраст възрастните трябва да наблюдават как хлапето играе с другите деца в двора

Сърдито момиченце. Снимка: Guliver / iStock

Образование

Детските емоции - пълна енигма! Или не...

Експерт обяснява как да учим малките да управляват и тях, и поведението си