Как да почистите детските играчки

Ето няколко хитрини за по-добра хигиена

Снимка: Shutterstock

Периодичното почистване на детските играчки е важно, защото тези безобидно изглеждащи предмети лесно влизат в контакт с мръсотия, остатъци от храна, бактерии и други микроби. Поради тази причина от време на време е добре да се помисли и за дезинфекцията им.

Но това трябва да става изключително внимателно, тъй като и почистващите препарати крият някои опасности. Ето няколко хитрини, които ще ви помогнат да направите това безопасно и лесно.

Пластмасови играчки

За съжаление този материал е твърде широко разпространен, а най-малко полезен за децата. Малките като размер играчки могат да бъдат почистени в съдомиялната машина с мек препарат. По-големите просто избършете с неутрален препарат или смес от вода и оцет, използвайки микрофибърна кърпа.

Дървени играчки

Те са много модерни и наистина чудесен избор. Дървото се счита за най-безопасния материал за децата, особено ако не са използвани бои или употребените са напълно безвредни. Тези играчки освен това са и много лесни за почистване – достатъчно е да ги забършете с мокра кърпа или измиете с мек препарат. Може да използвате и натурален дезинфектант, ако се притеснявате, че има опасност от бактерии.

Играчки от плат

В тази група попадат както плюшените животинки, така и парцалените кукли и тактилните книги за бебета. Всички те могат да бъдат изпрани в пералнята. Перат се на много ниска температура, без центрофугиране, с мек или хипоалергенен прах за пране. След това ги оставете да изсъхнат на силно слънце.

Гумени играчки

Това са най-вече играчките за баня, плажните или тези, с които малкото дете си играе в надуваемия детски басейн в топлото време. При тях е много важно да следите за поява на мухъл, който много бързо се разраства. За да ги предпазите, задължително изчаквайте да изсъхнат перфектно и едва тогава ги прибирайте в коша при останалите. Измиването е лесно – трябва само да ги накиснете в топла вода с мек почистващ препарат. След това изплакнете и ги подсушете.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.