Забременяване в млада възраст – какво да правите, ако детето очаква дете

Кои са рисковете и какви предпазни мерки трябва да се вземат, ако това се случи

Снимка: Shutterstock

Забременяването в юношеска възраст не се среща твърде често, но не е и нещо, което не може да се случи. В световен мащаб дори има една нездрава „тенденция“ тийнейджъри да стават майки. И преди да се кълнете, че това никога, ама никога, няма да се случи точно на вашето дете, по-добре бъдете подготвени да реагирате по най-правилния начин, ако все пак се сблъскате с подобен проблем.

Особености на ранната възраст

Момичетата на възраст между 12 и 17 години се считат за юноши. След началото на менструацията, в продължение на почти пет години, тялото на тийнейджърките продължава да се променя, както функционално, така и органично (черепът, гърдите и особено тазът продължават да растат).

Ето защо е много важно да се оценят евентуалните проблеми с бременността, като в случая не е достатъчно да се вземе под внимание само възрастта, а е необходимо да се имат предвид и годините на гинекологичния живот, обясняват експертите.

Снимка: Shutterstock

Рискове при бременност в юношеството

Един от проблемите, които най-много тревожат акушер-гинеколозите при проследяване на бременност в такава възраст, е този за узряването на таза.

Фактът, че подрастващите все още растат, предполага необходимостта от висококалорична диета. А много момичета имат тегло в началото на бременността, по-ниско от ключовите 45 килограма, които представляват границата, под която има статистическа тенденция да се родят недоносени бебета или с твърде ниско тегло, което не съответства на гестационната възраст.

Лошото съотношение на тегло към ръст и лошото хранително състояние също могат да повлияят на риска от усложнения при майката и плода. Този риск може да се увеличи допълнително от неправилно хранене, хигиена и медицински грижи, особено през първия триместър на бременността.

По правило бременната тийнейджърка трябва да получава около 2800 калории на ден, допълнени от добавка с калций и желязо и с възможно ежедневно добавяне на фолиева киселина, витамин С, витамини от група В, мед, цинк и магнезий.

Ако проблемът се разглежда само от медицинска и акушерска гледна точка, определението за „висок риск“ трябва да бъде запазено за бременности, възникнали на възраст между 12 и 14 години или през първите две години от гинекологичния живот. От друга страна, всички бременности, започнали преди 17-годишна възраст, са изложени на потенциален риск.

Повечето юноши нямат прецедент, който да предполага наличието на рискове от заболяване по време на бременност: диабетът е рядък, хипертонията също се среща рядко, различни форми на хронично сърдечно, бъбречно и чернодробно заболяване са почти неизвестни.

Специално наблюдение трябва да се извършва при злоупотреба с тютюнопушене, алкохол, наркотици и наркотични вещества, като се има предвид факта, че в периода, в който е вероятно да се установят малформации на плода (5-8-та седмица) много подрастващи не осъзнават, че са бременни.

При момичета на възраст под 15 години, за които се предполага, че имат малка матка и незрялост на репродуктивната система, има по-висока честота на спонтанни аборти през първия триместър на бременността.

Има и висок процент на цезарово сечение, извършено поради трудността на раждането, без никакво съдействие на родилката, тъй като това, което подрастващите абсолютно не понасят, е именно болката.

Психологическият аспект

Повечето момичета правят първия си полов акт на възраст между 14 и 15 години, когато вече има тенденция към спорадична овулация, показват световните статистики. Това се отнася и не само за първия акт, а и за всички полови актове през първите 5-6 месеца от половия живот. Често те не са защитени от контрацептивна гледна точка.

Това е и причината, поради която бременността често настъпва при юноши в началото на сексуалната им активност и поради това много бременни тийнейджърки имат психологически проблеми, чувстват се объркани и амбивалентни, дори се стигат до търсене на нерегламентирани начини за прекъсване на бременността, които понякога могат да бъдат опасни за здравето.

Снимка: Shutterstock

Какво означава да си много млад родител

Без съмнение има плюсове и минуси да станеш родител в много ранна възраст. От една страна тези родители са по-търпеливи, обичат да играят с децата си, динамични и енергични са и ще могат да се радват на по-зряла младост. Но рисковете са далеч не малко и засягат не само възможните опасности, свързани с бременността и раждането, но и семейните отношения, както и психологическия баланс.

Младата майка ще намери подкрепа в родното си семейство, но вероятно ще се сблъска с известни трудности при установяване на границите между това, което е нейна отговорност и онова, което е делегирано на нейните баба и дядо, които също вероятно са млади.

Има и случаи, когато родителите категорично не приемат бременността на детето си и това принуждава младите майка и татко да направят драстичен избор, напускайки семейния дом, изоставяйки училището и опитвайки се да се справят сами с живота си, в който има и малко дете.

По материали от Pianeta mamma

Коментари
Последни видеа