33-та седмица на бременността: То пълнее

Бебето е голямо, колкото кокосов орех

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 33-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 33-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на кокосов орех.

През тази седмица от бременността всички органи са практически напълно развити и изглеждат много подобни на това, което ще има при раждането. Бебето обаче е все по-ограничено откъм движения. Може да започнете да забелязвате хълцането му.

В тази седмица бебето е дълго около 43,7 см от върха на главата до петите и тежи около 1 килограм и 900 грама.

Костите му продължават да се втвърдяват малко по малко, благодарение на калция от храната на майката, който преминава през плацентата.

В тази фаза ноктите на ръцете вече са достигнали върховете на пръстите и вкусовите рецептори са се развили по такъв начин, че да разграничават някои вкусове на това, което майката е погълнала.

От своя страна амниотичната течност, която бебето поглъща, преминава през стомаха и червата му. Отпадъчните вещества (или меконий) се съхраняват в дебелото черво и ще бъдат екскретирани след раждането.

Трябва да знаете, че освен за храна, околоплодната течност, която вашето мъниче поглъща и рециклира, е важна и за правилното развитие на червата му.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 33-та седмица

Как се чувства вашето бебе в корема в тази седмица от бременността? Може и сами да се убедите, че то почти няма място.

Как тялото ви се променя през 33-та седмица от бременността

В 33-та седмица от бременността бъдещата майка обикновено наддава между половин килограм и килограм тегло на седмица, въпреки че темпото постепенно ще намалява с наближаването на финала.

Също така, в този етап може да получите прояви на много неприятен ишиас, който да бъде основна пречка за мобилността и благосъстоянието ви.

Коремът се е раздул, което води до сухота и сърбеж на кожата, а пъпът вече е изпъкнал и се забелязва през дрехите.

През тази седмица гърдите увеличават своя обем и се подготвят за кърмене. Самият плод участва в този процес, тъй като през последните седмици той произвежда и разпространява през плацентата хормони, които, усвоени от майката, активират производството на мляко, за да бъде то готово веднага след раждането.

В тази връзка, за да се подготвите за кърмене, ако сте избрали тази опция, трябва да обърнете особено внимание на хигиената на гърдите си, особено на зърната, които е добре да масажирате със специфични продукти и да ги подсушавате със суха и леко груба кърпа, за да ги направите по-здрави и по-устойчиви. Ако зърната ви са леко изпъкнали или плоски, може да опитате да ги стимулирате, като ги дърпате леко, но не прекалено силно, за да им придадете правилна форма. Наличието на плоски или вдлъбнати зърна само по себе си не е пречка или противопоказание за кърмене. Когато му дойде времето, потърсете специализирана помощ и ще ви помогнат да се справите с храненето на бебето по най-добрия възможен начин.

Здравословни съвети през тази седмица

В 33-та седмица трябва да продължите да се стремите да поддържате здравословен начин на живот.

Фибрите са много важни в тази последна фаза от бременността, тъй като помагат на храносмилателната система да функционира по-ефикасно. Експертите препоръчват на бременните жени да приемат около 25 грама фибри на ден. Това количество лесно се постига с 3 или 4 плода, зеленчуци във всички хранения, пълнозърнест хляб и кафяв ориз. Тъй като това ще ви накара да се почувствате сити по-бързо, ако ядете фибри, ще избегнете и преяждането. Фибрите помагат също така за контролиране на диабета и намаляване на холестерола, както и срещу коронарна болест на сърцето.

От този момент нататък може да почувствате болка в кръста, която понякога се разпространява покрай седалището, бедрото и целия крак до стъпалото – това е неприятният ишиас. Получава се от притискане на нервния корен на седалищния нерв, заради прекомерната извивка, която коремът причинява в гърба на нивото на лумбалната област и което от своя страна кара сакрума да промени позицията си и да разтегне ишиасния нерв. За да облекчите болката, може да правите пилатес упражнения, да посетите физиотерапевт или да плувате.

През следващите седмици вие и вашият партньор вероятно ще се страхувате от фалшивите аларми за раждане, особено ако това е първото ви дете. Полезно е да се запознаете предварително със симптомите, които предполагат, че бебето е наистина поело по пътя. Може също така да се свържете с вашия лекар, за да отхвърлите евентуалните съмнения. А ако в крайна сметка тръгнете към болницата, не се притеснявайте: няма да сте нито първите, нито последните, поддали се на фалшив сигнал. Но пък може да се наложи наистина да ви приемат за наблюдение и тогава със сигурност ще разберете, че е дошъл моментът да родите бебето си. Или пък просто ще ви върнат за още няколко дни у дома.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа