37-та седмица на бременността: Вече сте много близо до раждането

Бебето е голямо, колкото голяма тиквичка патисон

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 37-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 37-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на голяма тиквичка патисон.

От 37-та седмица на бременността бебето вече не се счита за недоносено. Сега натискът, който сте усетили под гръдния кош, ще се премести към таза, където бебето ви е от няколко седмици.

То продължава да наддава, благодарение на мазнините, които постепенно се отлагат по крайниците и корема. Вътрешният и външният му слух вече са напълно оформени.

В 37-та седмица от бременността средната дължина на бебето е 48,6 см от върха на главата до петите и тежи приблизително 2,859 кг.

Сега мъхът, който е покрил тялото му, започва да пада и да се разпръсква в околоплодната течност, което изобщо не е опасно, тъй като е естествен източник на протеин за бебето, който то ще поглъща през пъпната връв. На негово място се появяват фини безцветни косми (елфски косми). Последните косми (крайни косми), които са по-дебели, ще се появят върху миглите, веждите и скалпа.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 37-та седмица

Ето едно изображение, които сме сигурни, че ще ви хареса.

Как тялото ви се променя през 37-та седмица от бременността

В 37-та седмица от бременността към прогресивното увеличаване на обема, умората и усещането за мудност, ако не и неловкост, се добавя и факта, че когато ядете, се чувствате по-лесно сити, което се дължи на увеличения размер на матката и нейното изместване и последващото притискане на органите. Всъщност по време на бременността е нормално да се яде по-често от нормалното, но в по-малки количества. Това не трябва да ви притеснява, стига закуските да са здравословни.

Когато вашето бебе достигне крайната позиция, вероятно ще забележите усещане за лекота, тъй като благодарение на това, че натискът, упражняван от плода, е променил позицията си, вече ще можете да дишате по-добре. От друга страна, ще трябва да уринирате по-често, защото бебето сега притиска пикочния мехур. Освен това, когато то се канализира още по-надолу по родовия канал, коремът ви ще се придвижи надолу и навън и това ще ви даде усещането, че е станал по-малък.

Достигнахте 37-та седмица от бременността и времето за раждане наближава! За да разберете колко остава до раждането, вашият гинеколог би могъл да извърши точен преглед, като измери нивото на изтъняване на шийката на матката, родовия канал, тазовите кости и предлежанието на плода. Преди раждането, шийката на матката е дебела. По време на фазата на дилатация тя изтънява и е напълно притисната преди раждането. По време на този преглед е възможно да се разбере колко далеч е слязло бебето до родовия канал и в какво положение се намира.

Здравословни съвети през тази седмица

Тази седмица вероятно ще получите резултатите от вагинално-ректален тампон и, ако се окаже положителен, ще ви дадат антибиотик по време на раждането.

Ако шийката на матката вече е разширена, може да ви направят амниоскопия, за да наблюдават цвета на околоплодната течност: ако е тъмна, това означава, че плодът е изхвърлил меконий в матката и може да показва фетален дистрес, така че ще ви хоспитализират за предизвикване на раждане.

Добре е в тази седмица вече да сте набелязали педиатъра, който ще поеме грижите за бебето ви, след като се приберете у дома след раждането. Може да го посетите и поговорите за най-необходимото, което трябва да подготвите за детето. Също така да попитате за съвети относно периода, непосредствено след раждането, кърменето, съня, грижите за пъпната връв и т.н.

Може би сте забелязали и инстинкта за гнездене? Това е неудържим импулс да подготвите къщата за идването на бебето, да я поддържате подредена и чиста. Ако случаят е такъв, опитайте да не прекаляте с подреждането, за да не се претоварите. И имайте предвид, че ако прекарвате твърде дълго на четири крака по време на това подреждане, не е добре, тъй като тази позиция може да доведе до по-ранно раждане.

По материали от Qui mamme

 

Коментари
Последни видеа