38-та седмица на бременността: Още ли не се е родило?

Бебето е голямо, колкото диня

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 38-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 38-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на диня.

В 38-та седмица от бременността теглото на вашето бебе надвишава 3 кг, а дължината му остава около 48 см.

Слоят мазнини, който го покрива, има тенденция да се разтваря частично и остава в суспензия в околоплодната течност. Кожата му е по-чувствителна и по-интензивно реагира на течността, която го заобикаля.

От тази седмица бебето може да се роди във всеки един момент, но има случаи, когато чака още и още.

В действителност повечето бебета се раждат преди или след очакваната дата на раждане и само 5% на термин. Какво наистина предизвиква раждането все още е загадка; известно е, че детето е това, което „решава“ кога да се роди.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 38-та седмица

Така изглежда бебето в 38-та седмица.

Как тялото ви се променя през 38-та седмица от бременността

Напълняли ли сте през последните няколко седмици? В 38-та някои жени продължават да наддават на тегло и го правят точно преди раждането, докато други спират да качват килограми. Коремът ви със сигурност е спаднал, но освен тази, няма други по-забележими промени.

С всеки изминал ден коремът ви ще изглежда по-дълъг и затрудненията със съня ще се увеличават, главно заради големината му, а и покрай възбудата от предстоящото раждане.

С течение на дните раждането е все по-вероятно да започне. Може да изпитате контракциите на Бракстън-Хикс, за които вече ви разказахме, които помагат за омекотяване на таза и подготовка за раждане. Трябва да знаете, че околоплодната течност около бебето го затруднява да забележи тези леки контракции.

В този етап вашият гинеколог ще провери дали имате достатъчно околоплодна течност и дали плацентата ви не е остаряла твърде много – тази на пушачите старее и се калцира по-рано от тази на непушачите. Ще трябва да види и разширяването на шийката на матката или степента на разкритие, ако имате много контракции. Също така ще имате и мониторингов преглед, при който сърдечният ритъм на плода се чува перфектно.

Здравословни съвети през тази седмица

Предстои ви да посрещнете бебето си, затова сега трябва да сте по-внимателни отвсякога. Важно е да поддържате здравословния си начин на живот и да си почивате, колкото е възможно повече преди раждането. Това ще ви е от полза както физически, така и психически в големия ден.

И като стана дума за големия ден, сега е моментът да поговорите с бъдещия татко и той да прецени дали иска да присъства на раждането. За някои татковци това е доста стресиращо.

Функцията му на придружител е не само да подкрепи майката от психологическа гледна точка, но и да помага в дихателните упражнения, да прави масажи, да записва на видео случващото се, да вдъхва увереност и спокойствие. Поради тази причина е полезно партньорът ви да е посещавал заедно с вас подходящи курсове и да е обучен, за да знае какво да прави.

Един от аспектите, за които със сигурност ще мислите по време на бременността си, е как да подготвите останалите деца за раждането на новото им братче или сестриче. Всичко зависи от възрастта им. Малките вероятно ще се съсредоточат повече върху играчките на новодошлия, отколкото върху присъствието му, докато по-големите могат да реагират ревниво, страхувайки се, че сега вниманието на мама и татко ще бъде изцяло върху бебето. Говорете с тях спокойно, поканете ги да изразят всичко, което чувстват, включете ги в грижите за бебето и т.н. Всичко помага!

В 38-та седмица би било чудесно баба, дядо, чичовци и приятели да организират излети и забавления, в които да включат другите ви деца – това ще ви бъде много полезно и в първите седмици след раждането.

По материали от Qui mamme

 

Коментари
Последни видеа