Анита забременява и ражда близнаци...

Фондация "Деца с проблеми в развитието" ще помага и на здравите - братя, сестри, родители

17 август 2017 г.
Анита забременява и ражда близнаци...

Анита с Живко и Стефан

Снимки: личен архив

Една невероятна история – за мъжа, който изгуби сума пари, мъжа, който ги намери, върна ги в полицията, двамата се срещнаха и решиха да направят дарение ни среща с още по-вълнуващи случки - с родители на деца, които имат проблеми в развитието. И имаме намерение да ви ги разкажем.

В началото, както във всички начала, е една майка…

Първа случка

Забавна и симпатична жена забременява и ражда близнаци

Анита Кънчева е завършила икономическа социология току-що, когато става майка на две момчета.

Днес Стефан и Живко са на 14 години, но историята започва с раждането им, когато родителите забелязват, че Живко е различен: отпуснат е, вял, не общува, за разлика от Стефан, който расте добре и е здраво дете.

След първооначалния шок от диагнозата церебрална парализа на Живко следват безброй обиколки на лекарски кабинети и у нас, и в чужбина.

Прогнозите, че детето няма да може да ходи, да говори и да разбира, се разсейват в Германия, когато Живко е на 2 г. – там специалистите от Киндерцентрум, Мюнхен (водещ в Западна Европа център за ранна диагностика и рехабилитация) правят пълна оценка на състоянието му, от гледна точка на всички възможни критерии, и назначават терапии, които облекчават момчето и то започва да се подобрява.

Най-ценното е, че немските лекари ни накараха да мислим по много различен начин. И точно заради това ново мислене, което възприехме със съпруга ми, решихме да основем фондация „Деца с проблеми в развитието“ – за да помогнем и на други деца като Живко.

Той в момента ходи, макар и с проходилка, чете, учи, завърши 5 клас и умее да се справя самостоятелно с още много неща.

От помощ обаче се нуждаят изключително много деца, които не могат сами да достигнат изцяло своя капацитет на развитие“, обяснява Анита Кънчева, председател на фондацията.

Анита с двете деца преди няколко години.

„За 11 години преминахме през всякакви перипетии, срещнахме какви ли не добри и лоши практики, самите ние – група родители със сродни проблеми, които създадохме фондацията, успяхме да надмогнем много неща и да направим мини модел на Мюнхенския Киндерцентрум.

Използвайки неговото ноу хау, през 2009 г. открихме Медицински център „Деца с проблеми в развитието“ в Студентски град в София. Там в момента работим с около 50 деца дневно, с най-различни диагнози и потребности от индивидуални терапии –


някои идват всеки ден, други - два пъти седмично, трети – на два месеца, но за всички сме осигурили добра база и опитни специалисти. Виждаме добри резултати и това е най-важното.“

Моменти от рехабилитацията на няколко деца в медицинския център.

Още няколко важни неща:

- Трябва да мислим не само за физическата страна на проблема, но и за духа на детето - родителите трябва да мислят и за него, за да има цялостен напредък.

- Родителите трябва да се включват изцяло в усвояването на терапиите – независимо какво е заболяването; да имат много търпение и да добият опит, за да продължават да помагат на децата си и у дома.

- За да преборят и собствените си демони, родени от мъката, че детето им не е „като другите“, родителите трябва да променят мисленето си към по-глобално и отговорно отношение.

Втора случка

Здравите деца в тези семейства са също толкова важни

„Здравите остават на заден план – и това научих от една немска лекарка в Мюнхен. Когато отидохме с Живко на консултация в Германия, оставихме Стефан в София, мислехме, че това е най-логичното, тъй като и без друго имахме много грижи. Но след един от прегледите лекарката ни попита: „А къде е братчето на Живко? „Вкъщи си е, в България – защо да го водим?“ Ами за да знае, че сте заедно във всичко.

Този толкова обикновен на пръв поглед отговор коренно промени мисленето ми. Защото лекарката е напълно права, а дотогава, хвърляйки всичките си усилия и внимание на болното дете, не бях преценила и осъзнала, че и здравото има нужда от грижовни родители. И още оттогава ми се иска да направя нещо по-сериозно, нещо, на което сега му идва времето – програма за цялостна грижа за по-добър живот на семействата на деца със специални нужди“, разказва Анита.

„С теб съм!“

Снижено физическо здраве, затруднени социални контакти, нарушено психическо равновесие, влошена икономическа ситуация, поради високи разходи за лекарства, рехабилитация, специално оборудване –


това се наблюдава при родителите на деца с увреждания според единственото по рода си емпирично изследване и аналитичен доклад за семейната среда, в която те се отглеждат. То е проведено от експерти на фондацията през 2015-2016 година.

„Изследването показва ясно: тези родители са по-малко склонни да отделят средства, за да се погрижат за собственото си здраве и благосъстояние, а в крайна сметка влошеното качество на живот на семейството влияе зле на децата, отглеждани в него – и болните, и здравите“, добавя Анита.

Програмата „С теб съм!“ е базирана и на опита в едноименния Медицински център на Фондацията с идеята да предложи структурирани групови занимания, включващи: групова психотерапия, хлебна арт терапия, трудова терапия, арт работилници, кафе срещи, йога, танци, както и консултации със специалисти по личностно израстване, професионално ориентиране, здравословно хранене и др.

Неформалната среда ще даде възможност на родителите да изградят нови социални и професионални умения на базата на активно общуване, споделяне, изграждане на дълготрайни взаимоотношения и взаимопомощ. Те ще открият вътрешния си комфорт, баланс, ще следват собствения си ритъм, ритъма на близките си, на групата.

„Предвиждаме груповата психотерапия да се извършва в групи до 10 участника, два пъти в седмицата. Останалите занимания ще се редуват всеки месец, ще са отворени и могат да включват повече участници до запълване на капацитета на пространството, с което разполагаме - специално обособено, изградено по проект на Фондацията.

По проекта направихме основен ремонт на наета от Столична община за 7 г. двуетажна сграда с обща площ 120 кв.м, с прилежащ терен от 390 кв.м. на столичната ул. „А. П. Чехов“. В момента разполагаме със 7 обособени помещения, санитарни възли, достъпна среда.

Нужно ни е финансиране за една година в размер на 10 000 лв., за да покрием разходи, свързани със заплащане на специалистите, които ще водят заниманията по групова психотерапия, личностно развитие, здравословно хранене и за материали, необходими за тези занимания.

Ние осъществяваме проектите и инициативите си благодарение на дарения, като това, което направи Георги Георгиев - мъжът, загубил парите си. Мъжът, който ги намери, Светльо Николов е наш познат и когато Георги му е споделил, че би искал да направи дарение за добра кауза, Светльо се е сетил за нас.

Благодарността ни е огромна, защото с тези средства, както и с парите, които ни даряват други благодетели можем да подпомагаме и развиваме Медицинския център, който понастоящем е база за обучение на студенти от СУ, НСА, НБУ и Медицински университет – София.“

Станислава Петкова

Здраве

Кои са признаците за нарушения в развитието до 3 г.

Здраве

7 причини за забавеното речево развитие

Здраве

Депресията при родителите и развитието на децата

Здраве

Пирамидата на детското развитие

Още от Здраве

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Момиченце с намазани с крем пъпки. Снимка: Getty

Три оръжия срещу белезите от варицела

В този период е важно да помогнете на детето да свикне с промените.

Снимка: Shutterstock

Когато пубертетът изненада всички

Майка и татко се радват на бебето си. Снимка: Shutterstock

Предимството да си първороден

Йогата е полезна е за малчуганите

Снимка: Shutterstock

10 ползи от йогата при децата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Образователна платформа ще бъде с безплатен достъп за всички ученици от 1. до 3. клас включително.

Снимка: издателство Клет България

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Кристиано Роналдо

Снимка: Getty images

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Загубата на бебето е болезнено събитие, така че внимавайте за думите си

Момиченце с намазани с крем пъпки. Снимка: Getty

Здраве

Три оръжия срещу белезите от варицела

Как да се грижим за пъпките във всеки етап от болестта, разказва д-р Сияна Живкова

Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

5 грешки, които взривяват брака

И не е виновна само свекървата

Дете виси от клон с главата надолу. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

Не повтаряйте непрекъснато „Внимавай!“

Нека детето направи своите грешки, няма страшно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

За децата е полезно да се научат да помагат в домашната работа.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете децата да помагат

Полезно е да ги включвате в домашните дейности