Движенията по време на сън - сигнал за развитие

Те тренират новите умения на бебето

Снимка: Guliver / iStock

Бебето се усмихва по време на сън и прави смешни движения. Протяга ръчички, сякаш лови пеперуди. Опъва крачета и рита. Или пък движи главичката си по необичаен начин. Какво ли сънува, чудят се родителите и търсят дори специалист, който да им „преведе“ странните сигнали.

Движенията

Американски учени от университета в Айова повече от 20 години изучават феномена и съобщават, че са на път да разгадаят ребуса. Според тях движенията на бебето, което спи, не са в отговор на сънищата, а по-скоро са сигнал за психомоторното развитие на детето. И, ако учените успеят в детайли да ги „разчетат“, те се надяват да могат много рано да диагностицират сериозни заболявания като например аутизма.

Проучването

За да напреднат в проучванията си, те помолили родители на деца на възраст от две седмици до 18 месеца да филмират движенията им по време на сън. От една година тези данни вече са събрани и се анализират.

„Открихме връзка между движенията на бебето по време на сън и новите му умения. Когато например извършва определени движения с глава, това развива способността му да държи по-стабилно главичката си изправена, когато се събуди. Когато мърда пръстчета и движи ръчички, това е сигнал, че вече може да хваща предмети“, твърдят изследователите от Айова.

Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа