Как да дадем лекарство на бебето

Малки хитрости, с които да избегнем съпротивата

Снимка: Guliver / iStock

Всеки, който е опитвал, знае. Да дадеш лекарство на бебе или на малко дете се иска ловкост на фокусник, бързина, хладнокръвие и умения, които младата майка често няма.

Точно, когато с трепереща ръка тя приближи лъжичката с лекарство до хлапето, то обръща глава, стиска устни и започва да маха с ръце.
Естествено, добре дозираното лекарство отива по дрехите и по пода.
Всеки следващ опит завършва с фиаско. А колкото по-настоятелна е майката, толкова повече успехът на начинанието е обречен.
Малкото дете е достатъчно хитро, натрупало е опит и знае, че лекарството не е вкусно и че има начин да се „спаси“ от процедурата.
Така че за майката е ценен всеки съвет, с който да приспи бдителността му.

А ако ѝ се наложи да даде лекарство на кърмаче, тя трябва да има и повече знания, защото рискът да го задави, е реален.
Ето съветите, които дава д-р Андреа Вернер, член на Френската асоциация на педиатрите.

С дозатор 

Колкото бебето е по-малко, толкова по-слабо е развит инстинктът му за самосъхранение. Затова при даване на лекарство има риск вместо в хранопровода, то да попадне в бронхите и да затрудни дишането.

Снимка: Guliver / iStock

Лекарството да се дава капка по капка 

Бебето трябва да се подпре на възглавници, така че да е почти седнало, а не да лежи. Капкомерът с лекарството се слага в устата и се насочва към бузата, не към гърлото и не се пъха дълбоко.
Кърмачето обикновено проявява смукателен рефлекс, опитва да смуче пипетата и има риск да аспирира течността.

Съвсем внимателно и бавно стискайте дозатора, за да пуска само капка по капка успоредно със засмукването на бебето.
Може да сложите лекарството и в биберона на шишето. Ако използвате капкомер, внимавайте. Всеки медикамент има дозатор – използвайте неговия, а не какъвто и да е капкомер. Дори да ви се струва, че лекарствата са идентични. Например дозаторът на ибупрофена не може да се използва за парацетамол.

Разтворено във вода

Може да разтворите медикамента във водата и да го сложите в биберона. Трябва обаче течността да е малко, за да сте сигурна, че бебето ще изпие цялото количество, а не само половината.
И подготовката трябва да стане бързо – много лекарства губят ефективността си като престоят.

Не комбинирайте с мляко. Защото в този случай някои антибиотици и други медикаменти не се усвояват.

Не давайте едновременно няколко медикамента, заради риск от взаимодействие на съставките им и възможни нежелателни странични реакции.

Сироп, прахче, супозитории – коя форма е за предпочитане

Формата, под която ще се приема лекарството, зависи най-вече от възрастта на детето. Ако то тежи вече 15 кг. е по-добре е да пие парацетамол на прахчета, а не на сироп.

Що се отнася до супозиториите, д-р Вернер не ги препоръчва, тъй като трудно се установява какво количество от активната им съставка се усвоява от детския организъм. И има риск то да не е достатъчно.

Лекарствата да стоят на място, което не е достъпно за децата, а още по-добре „под ключ“.

Когато сиропът е отворен, трябва да се съхранява в хладилник.

Ако хлапето отказва да го пие

- Не драматизирайте прекалено проблема. Обяснете на детето защо е важно да си пие лекарството. Добре е то да съдейства на лечението, не да бъде насилвано. Защото, ако медикаментите се дават насила, има риск да попаднат в кривото гърло.

- Охладете лекарството. Когато е изстудено, вкусът му по-трудно се усеща.

- Смесете го с компот или смачкан банан. Може да се разбърка с лъжичка мед (не и ако детето е под една година) или с течен шоколад .

- С малко вода лекарството може да се замрази и да се направи на близалка.

- По-големите деца преди прием на лекарство, да си измият зъбите. Пастата за зъби прави лигавицата на устата по-нечувствителна, защото действа като анестетик.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа