Как научих детето да спи спокойно всяка нощ по метода на д-р Фърбър

Мамин експеримент в три дни

Илюстрация: Shutterstock

До 7-месечна възраст синът ми си спеше спокойно само с едно прекъсване за кърмене. Приказка! Докато една нощ не ни събуди с вик в 2.00 часа. После стана по-зле. Той се будеше на всеки час и скоро цялото семейство престана да спи нощем! Време беше да предприемем нещо и започнахме да търсим причината.

Не беше толкова отдавна, когато бебето заспиваше в ръцете ми, след като се нахрани нощно време. Нищо друго не се беше променило, какво прекъсна приказния ни режим? И как?

Намерих отговор в книгата „Сънят на детето. Решение на всеки проблем“ на американския специалист по медицина на съня Ричард Фърбър, който има клиника за деца с разстройство на съня към педиатричната болница в Бостън и е разработил програма, с която децата се научават да заспиват и спят спокойно през цялата нощ само за седмица.

Според Фърбър събуждането между фазите на съня е абсолютно нормално - възрастни веднага се потопяват отново в сън, но много деца, свикнали, например, да заспиват през деня на ръце, изискват същото и през нощта. Това се нарича "негативна асоциация със съня".

Изходът е да се научи детето да заспива самостоятелно по метода на продължителното чакане.

Метод на продължителното чакане

Слагате детето в леглото в обичайното време и провеждате „ритуал“: галите го или играете на спокойна игра. После излизате от стаята, изключвате светлината и затваряте вратата. Въпреки капризите на детето, в първата вечер не отивате при него в продължение на 3 минути. После влизате, успокоявате го и отново излизате.

На следващата вечер отивате след 5 минути, на третата и следващите - след 7 минути. По същия начин действате и през нощта, ако детето се събуди.

Всяка вечер интервалите трябва да се увеличават: на втората – 5/7 /10 минути; на третата – 7/10/12 и так нататък до 20/25/30.

Но ме загризаха съмнения не на шега: нали психолозите твърдят, че не бива да игнорираме плача на детето!

Но в книгата си Фърбър подчертава разликите между своя подход и бабешкия метод „нека си поплаче“:

Метод за удължаване на чакането

При него има спокойствие: „Те ще се върнат, значи всичко е наред“.

Навикът на заспиване се развива самостоятелно.

Влияние на нощните пробуждания: детето само „слепва“ фазите на съня, тоест – събужда се в същите условия, в които е заспало.

Психическа травма в този случай е малко вероятна – бебето знае, че ще се притичат на виковете му

Метод „поплачи си“

При него има отчаяние и безсилие: „Изоставиха ме!“.

Навикът за заспиване се формира след плач.

Влияние на нощните пробуждания: детето само „слепва“ фазите на съня, тоест – събужда се в същите условия, в които е заспало.

Психическа травма в този случай е вероятна – детето се чувства изоставено.

И така, решихме да пробваме, но с условие да прекратим експеримента, ако нашето мъниче не заспива и след третото посещение в първия ден.

В края на краищата, 15 минути рев едва ли ще повлияят прекалено на неговото психично здраве. Действаме!

Ден 1.

Покрит с дебел слой целувки, нашият син остава сам в 22:00 ч. 3 минути той мрънка недоволно в креватчето си. Влизам за първи път в стаята и пак го оставям, той се разярява не на шега. На следващия интервал (5 мин.) издържах на сълзите, но след поредната визита синът ми се успокои и заспа.

И най-важното – това беше първата нощ за последните три седмици, в която той се събуди само веднъж, около 2.00 ч. през нощта.

Ден 2. 

Първият интервал се удължи на 5 минути, но плачът настана около 4-ата минута. И след първия „успокоителен тур“ нашето бебе заспа! За съжаление, тази нощ той се буди два пъти и отново го носих на ръце.

Въпреки това, вдъхновени от резултата през първата нощ, решихме да дадем на този метод още един шанс.

Ден 3.

Синът ми, оставен в спалнята сам за 7 минути, въобще не заплака! Той изчакваше моето влизане, получи заслужена порция целувки и заспа, като само му помогнах да заеме хоризонтално положение. През тази нощ цялото семейство спа блажено 11 часа с прекъсване за кърмене в 6:25.

Резултат

Всички следващи дни следвахме съветите на д-р Фербер и не увеличивавахме интервалите. До този момент детето заспиваше само без викове още преди първото посещение, ако започнеше да мрънка след 8-10 минути влизахме при него, успокоявахме го и то затваряше очички.

Що се отнася до нощните събуждания, на 8-ата нощ се случи рецидив: детето се събуди три пъти и го приспивах 30-40 минути, носейки на ръце. Но после си установи предишния режим: заспиваше към 22:00 ч. и спеше до 8:30-9:30 ч. с едно събуждане за кърмене около 6.00 сутрин. Вече 2 седмици всички вкъщи спим всяка нощ...

Анна Кондрашова

Коментари
Последни видеа