6 важни неща за началото на живота

Какво тревожи новите родители, след като бебето дойде у дома

Снимка: Guliver / iStock

Раждането на бебето – особен период в живота на родителите. Те се готвят старателно и дълго за този момент, за да знаят как да се грижат за малкото. А щом бебето се появи, се оказва, че нищо не знаят. Или поне не разполагат с тази информация, която им е най-нужна.
Известният американски педиатър Ери Браун отговораря на 6 въпроса, които най-често вълнуват новите родители за първия етап от живота на тяхното бебе.

1. Бебето разбира, че се е родило, едва 48 часа, след като е напуснало утробата

Докато сте в болницата, новороденото е някак сънено и спокойно. 48 часа по-късно, точно, когато изписват майката от родилния дом, то започва активния си живот. Става по-оживено, огладнява.
И, когато родителите се приберат от родилния дом вкъщи, може да се стреснат от реакциите му.
Съвет: Не се плашете. Няма смисъл. Това е естественото поведение на всяко бебе 48 часа след раждане. 

2. Иска да яде по всяко време на денонощието

Чели сте, че за 24 часа новороденото се храни 8 пъти. Повечето родители обаче не знаят, че това не се случва точно през интервал от 3 часа. Много новородени искат да бъдат нахранени преди да изтече „наложената им пауза“. А и да сучат по-продължително от лимитираните 20 минути.

Снимка: Guliver / iStock
Ери Браун съветва: в този момент не се тревожете, не мислете и не спазвайте графика.

3. Лека жълтеница

През първите 3-4 дни кожата на новороденото може да е леко жълта. Това се дължи на билирубина, който не се изчиства напълно от организма на детето и се отлага в кожата.
Ако след като се приберете от родилното кожата продължава да е жълта или бебето не е така жизнено, потърсете консултация с вашия педиатър.

„Границата между леката и сериозната жълтеница е тънка, а тежката жълтеница е отрова за мозъка на бебето и налага незабавно лечение. И ако не само лицето на бебето е жълто, а и телцето, особено, ако са засегнати и краката – това е сигнал, че ви е нужно лечение“, обяснява д-р Браун.

4. Бебетата са нощни същества

Тъжно, но е факт. Малките бебета по правило са суперсънливи през деня и мегаактивни, точно, когато вие сте капнали от умора и искате да спите – през нощта.
Това е така, защото през първите 4 седмици от живота си бебето не произвежда в достатъчно количество хормона на съня - мелатонин и затова бодърства през нощта.

Снимка: Guliver / iStock
Съвет: Когато новороденото се буди през нощта, нека в стаята да е тъмно (не оставяйте да свети дори нощна лампа), да е тихо, хладно и проветрено.

5. Може залпово да киха

Честите кихавици на новороденото не бива да ви тревожат. Те са нормално явление.
Бебето не може да се издуха, а по някакъв начин трябва да се избави от амниотичната течност в дихателните си пътища. И киха, за да я изхвърли навън.

6. Акото му е с различен цвят

Това е чест повод за тревоги. Защото повечето родители знаят, че здравото бебе произвежда златистожълти изпражнения.
Не се безпокойте – цветът се мени от черен до зелен.
Непосредствено след раждането те може да са черни. Това е така нареченият мекониум. Съставен е от преработените вещества, които бебето е поело в утробата през последните дни от престоя си там. След това те стават кафяви, после отново променят цвета си – зелени и жълти.

Източник: moirebenok.ua

 

Коментари
Последни видеа