Какво не знаем за синдрома на внезапна детска смърт

7 действия, които могат да спасят вашето бебе

Снимка: Getty

Според СЗО синдромът на внезапната детска смърт (SIDS) е една от трите водещи причини за смърт при деца през първата година от живота. Според статистиката в различните страни на нея се падат до 30%.
Като „синдром“ явлението е регистрирано едва в края на 20-ти век. Тогава лекарите отбелязват увеличение на броя на случаите, когато смъртта на бебето настъпва по необясними за медицината причини. Въпреки неясните причини, всички са единодушни, че става дума за внезапна смърт на деца под 1 година, които са били напълно здрави и не са боледували преди това.
Повече от 60 години учени от цял ​​свят се опитват да дадат обяснение. Има над 50 теории, но точните причини за тази патология все още не са открити. Има много хипотези.

Малко история
През 60-те години на миналия век е било прието новородено да се слага да спи по корем. До края на 80-те години на миналия век в европейските страни и Съединените щати лекарите отбелязват постоянно нарастване на броя на внезапните смъртни случаи на кърмачета. Пикът настъпва през 1991 г. И през същата година списание Lancet публикува резултатите от изследване на австралийски лекари, което представи неоспорими доказателства за благотворния ефект, ако бебето спи по гръб.
През 1992 г. във всички препоръки на педиатрите към майките е записано: „до навършване на една година слагайте детето да спи само по гръб!“
От този момент нататък детска смъртност непрекъснато намалява. Проучванията по въпроса продължават.

Причините
Най-вероятно причината за внезапната смърт е трагична комбинация от провокиращи фактори и обстоятелства.
Една от причините е така наречената апнея - патологично задържане на дишането на детето. С други думи, бебето "забравя" да диша.
И най-често смъртта настъпва по време на нощен сън. Затова английските педиатри нарекоха това явление "смърт в леглото".
Сезонността също има значение. Зимата и ранната пролет, когато се разпространяват вирусни инфекции, отслабвайки имунитета на бебето, се считат за неблагоприятни периоди.
Най-често SIDS се среща при момчета на възраст 2-4 месеца. Критичната възраст за проява на синдрома на внезапната детска смърт са първите 13 седмици от живота на детето. При достигане на 6-месечна възраст рискът значително намалява.
Не са регистрирани случаи на SIDS при деца над една година.
Честотата на апнея е по-висока при кърмачета на майки пушачи, както и при новородени с ниско тегло и недоносени бебета.
Сред причините е и смъртоносна аритмия - нарушения на сърдечния ритъм.
Вероятността от SIDS е по-висока при деца с диатеза, които имат дефицит на имуноглобулин А.

Снимка: Getty

Освен това британските педиатри са склонни да смятат, че невниманието и небрежността на родителите са една от основните причини за внезапна смърт на бебето. Според статистиката на Острова, че 6 от 10 случая на внезапна детска смърт се дължат на незнание или нежелание на мама и татко да спазват основните правила за грижа за кърмачето. Това мнение се подкрепя от факта, че почти половината от случаите на SIDS настъпват през уикендите и празниците, когато родителите си почиват и се забавляват.

Но експертите все още смятат, че позицията на тялото на бебето в съня, е основният рисков фактор. Спането по корем се счита за най-опасната поза.
През 1994 г. в САЩ стартира национална кампания. Целта ѝ е да убеди родителите, че децата им трябва да спят по гръб, но не и по корем. За 4 години от прилагането му броят на американските бебета, спящи по корем, е намалял наполовина, а случаите на "смърт в люлката" са намалели наполовина.
Смята се, че понякога SIDS се причинява от незрялост на мозъчните центрове, отговорни за дишането и сърдечната функция. Все още обаче не е възможно да се идентифицира тази патология преди раждането или веднага след като бебето е дошло на бял свят.

Снимка: Getty

Едно е сигурно: развитието на синдрома не е свързано с действието на ваксините и наследствеността.
Ваксините създават силна бариера срещу повечето инфекции, които застрашават бебето и могат да провокират SIDS, тъй като заболяването е придружено от треска и може да предизвика промяна в сърдечния ритъм.
Освен това съвременните ваксини са много щадящи, с минимум странични ефекти.
Що се отнася до наследствеността, на по-висок риск изложени деца, в чието семейство вече е имало случаи на детска смъртност от SIDS. Следователно дете от такова семейство трябва да бъде под специално наблюдение на лекари.

Какво да правим, ако бебето не се чувства добре

Понякога майката забелязва, че бебето не се чувства добре в момента на събуждането или в момента, когато е дошла да провери как то спи.
Бебето побледнява или посинява, изпотява се, очите му се въртят, паузата между вдишванията продължава повече от 20 секунди.
В този случай тя трябва енергично да движи пръстите си отдолу нагоре по гръбначния му стълб, да вземе бебето на ръце, да масажира ръцете, краката и ушите му.
Може също да го потупа по гърба, като постави детето по корем в скута си.
Спешно трябва да се обади на "Бърза помощ".

Дори, ако атаката е била краткотрайна, бебето трябва да бъде консултирано с лекар, тъй като е необходимо да се намери причината и да се предпише лечение, за да се избегне повторен инцидент, съветва педиатърът д-р Елеонор Сахинина и дава конкретни съвети.

7 начина да защитите бебето си

1. Докато детето се научи да се преобръща самостоятелно, го слагайте да спи само по гръб. В това положение то диша по-свободно. По корем бебето ще може да легне, когато играе, опитвайки се да вдигне глава.

2. Погрижете се да има твърд матрак. До 2 години бебето трябва да спи на твърдо легло с ограничителна решетка, на твърд матрак (размерите му трябва да съвпадат с размерите на леглото) без възглавници, балдахин, завивки и одеяла отгоре. За да няма риск от задушаване, облечете бебето в боди, Не слагайте плюшени играчки в леглото.

3. Следете температурата в стаята, където спи бебето. Тя трябва да е 18-20°C. Така ще избегнете риска от топлинен удар. Ако е невъзможно да се поддържа такава температура в стаята, отворете прозореца колкото е възможно повече.

4. Не навличайте бебето с много дрехи. Това важи за всяко време на годината, особено зимата, когато в дома има отопление. Ако то има температура, го разсъблечете. Бебетата са по-добре защитени от студа, отколкото от жегата.

5. Пазете бебето си от тютюнев дим. Никотинът увеличава риска от SIDS. Не пушете в стаята на бебето, нито в апартамента.

6. В първите седмици от живота, се опитайте да не водите новороденото в затворени, претъпкани места, там където може да хване инфекция, която ще отслаби имунитета му.

7. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако:

- Бебето повръща и му прилошава

- Диша тежко, без да има температура

- Температурата се повиши над 38 ° C

- Поведението на бебето се промени (например, то постоянно плаче или става сънливо).

Мона Василева

Коментари
Последни видеа