Детето ми е сомнамбул

Какво да направим, ако нощем се разхожда из къщата

Илюстрация: Guliver / iStock

Детето става през нощта и се разхожда из къщата. Ситуацията стряска, впечатлява и силно тревожи родителите. Сомнамбулството е често, но преходно състояние при децата. И, ако вашето дете се разхожда по пижама из дома, е добре да вземете предпазни мерки и да обезопасите къщата, за да избегнете нежелан инцидент.

Един до 3 часа след заспиване

Най-често това се случва в първа трета на съня – във фазата на дълбокия сън. Обикновено един до три часа, след като детето е заспало.То е полубудно, и затова може да стане, да слезе по стълбите, да отвори врата, прозорец или гардероб ... Може обаче също така да остане седнало или да лежи в леглото си. Тези периоди са къси и обикновено траят по-малко от 10 минути.

Не го будете

Дори, ако ви се се струва, че детето е будно, защото очите му са отворени, то спи. И не си дава реална сметка за нищо. Ако го събудите, ще го притесните.
По-разумно е да го придружите обратно до креватчето и да го сложите да си легне. На следващия ден няма да помни нищо.

Обикновено няма риск

В повечето случаи в период на сомнамбулизъм детето е спокойно и кротко. Може обаче да се изложи на риск и, ако се разхожда из къщата, може да падне по стълбите, да отвори прозорец или врата.
Жестовете му са бавни и несръчни. Затова може да се нарани, ако изпусне чаша с вода или мляко, докато опитва да пие.

Осигурете контрол

Може да предпазите детето, като обезопасите периметъра. Ако стаята му е на втория етаж, пред стълбите сложете предпазна решетка.
Приберете кухненските ножове и скрийте всичко онова, което ви се вижда опасно. Разумно е да сложите ключалки на прозорците и на вратите и то на височина, на която детето не достига, за да ги отвори.

Как да избегнем кризите

Липса на достатъчно сън, повишаване на температурата, треска, активно спортуване непосредствено преди сън, желание да пишка или пък тревожност – това са факторите, които най-често отключват кризите. Затова, преди да сложите детето да спи, опитайте да го успокоите – прочетете приказка, попейте му песнички, за да може да се отпусне.

Как да говорим с него

Трябва да му обясним, че понякога, докато спи, се разхожда из къщата. Без да драматизираме ситуацията, нито да го обвиняваме. По-добре е да го успокоим, като му обясним, че това състояние при децата е временно и преминава от самосебе си, когато пораснат.

Снимка: Guliver / iStock

Наследствено ли е?

От части – да. Ако таткото или майката са имали подобни прояви в детството си, рискът хлапето им да има прояви на сомнамбулизъм е 10 пъти по-висок. Според статистиката, около 15 на сто от децата от 1 до 15 години са имали поне една проява на сомнамбулизам, а за 1 до 6 на сто това се случва по няколко пъти на месец. С други думи – всяка седмица.
И в повечето случаи това са момчета – без науката да има обяснение защо.

Пристъпите започват още щом детето проходи и достигат пик във възрастта 4-8 години. В пубертета обикновено преминават.
Ако проявите на сомнамбулизъм продължат и след пубертета, е добре е да се консултирате със специалист по съня.
И, ако те са чести (два или три пъти седмично) или, ако детето непрекъснато се излага на риск, също потърсете лекарска помощ. Тя е необходима и, за да се изключи диагноза епилепсия, например, защото някои форми на епилепсията са свързани със сомнамбулизъм. 

Д-р Селин Мартино, детски психиатър, специалист по нарушения на съня, пред Topsante.

Коментари
Последни видеа