Ако детето не иска да ходи на гърне в детската градина

Д-р Господинов: дайте есенция от ябълка от капките на д-р Бах

Снимка: Guliver / iStock

Капките на д-р Бах са един от безвредните начини да помогнете на детето, когато има притеснения.
Преди повече от 70 години английският лекар д-р Едуард Бах започва да прилага лечение с екстракти от цветя, храсти и дървета. И то става толкова популярно, колкото и хомеопатията. Широката му популярност се дължи най-вероятно на ефективността, липсата на странични ефекти и възможността да се прилага и при деца. 

Обяснението на специалистите: капките балансират емоциите и „работят“ върху психо-емоционалния свят. Те помагат на хлапето да влезе във форма и ритъм.

„Сравняват ги с доброто „духче“, което влиза в детето и го променя към добро. Изважда най-доброто от характера му. Помага му да се завърне към себе си. Да извади добрата светлина, която носи, доброто настроение или пък здравата амбиция“, обяснява д-р Тодор Господинов, холистичен лекар и Бахов терапевт.


Един от сериозните проблеми, за който родителите търсят помощ при д-р Господинов, е за притеснителните деца, които често не искат да ходят до тоалетна, когато са в детската градина.

Те се стискат по цял ден и чакат да се приберат у дома, за да идат на тоалетна. Това може да се превърне в сериозен здравословен проблем – да доведе до запек с лоши последици.
Детето обяснява, че не иска да ползва тоалетна по много причини.
Едни не са свикнали с условията, които са различни от тези в къщи, други са гнусливи, при трети на преден план излизат различни психологически причини.
Каквато и да е причината, проблемът трябва да се реши и то бързо. Освен обяснения, психологическа помощ от страна на учителката и на майката, която би могла да отиде с детето, да му покаже къде е тоалетната, как да я ползва, от помощ ще са и Баховите капки.

Снимка: личен архив

„В тези случаи помага есенция от ябълка. Тя работи в посока „подреждане“. Тази есенция е подходяща и за деца, които винаги разхвърлят. И в стаята им е пълна бъркотия или пък редовно забравят закуската си в чантата, вместо да я изядат“, съветва д-р Господинов.
то още няколко варианта.
Есенция лиственица - за деца с ниско самочувствие, които са свити и плахи. За тези, които смятат, че другите ги превъзхождат. Или пък не се  представят добре, само защото нямат доверие в собствоните си възможности и са убедени, че не са достатъчно способни. 

Есенция от тинтява - за тези, които се отказват лесно и бързо се демотивират. С тази есенция ще получат стимул да продължат.

Есенция от повет – подходяща е за за мечтателни и отнесени натури, които са разсеяни и са потънали в свой собствен свят. Този цветен извлек ще ги стимулира и ще им помага да се съсредоточат.

Есенция от джел – ако са избухливи, гневни, карат се и налитат на бой и агресията им е повечко. Тази есенция ще ги успокои.

Мона Василева

С д-р Тодор Господинов – холистичен лекар, специализиран и лицензиран Бахов терапевт може да се свържете на тел: 0887 531 933 
или на мейл www.tgospodinov@abv.bg или на edicta-bg.com

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.